Čokoládový perník
Aktualizováno
Publikováno: 31.05.2021

Bleskový a asi nejlepší

Předloni o prázdninách Kluci v akci z České televize pekli v jednom ze svých dílů čokoládový perník. Recept na něj jim tehdy poslala jistá paní Henrieta Nezpěváková z Prahy. Vsadím se, že od té doby tenhle recept rychle koluje od jedné domácnosti k druhé a že onen perník musejí chválit všichni, kdo jej ochutnali. Vyzkoušel jsem a za mě asi nejlepší perník, co znám! Moc dobrý, vláčný, nedusivý, voňavý a navíc bleskový, hotový jedna dvě. A že se perníků u nás doma napeklo, moje maminka je totiž měla hodně v oblibě, v jedné době až přespříliš. 😊

Prakticky jediné, co jsem udělal, je úprava onoho televizního receptu na poloviční dávku. Tento perník sice vydrží vláčný opravdu hodně dlouho, ale u nás doma jsme na něj jen dva – a to já si navíc na sladké až tak moc nepotrpím. 😊

 

Čokoládový perník

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • polovina kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • půl lžičky perníkového koření
  • 200 ml mléka
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 100 g švestkových povidel
  • 50 g hořké čokolády
  • špetka soli

 

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

 

k podávání:

  • moučkový cukr

 

postup:

Menší pekáček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu dám rozehřát na 165 stupňů.

Do velké mísy proseji mouku společně s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaem. Přidám krupicový cukr, perníkové koření a špetku soli a vše dobře promíchám. Hořkou čokoládu posekám nahrubo a odložím stranou.

Do mléka přidám olej, vejce a švestková povidla a ručním šlehačem krátce, ale dobře prošlehám. Směs přileji do mísy se suchými surovinami a promíchám ručním šlehačem.

Těsto naliji do připraveného pekáčku, povrch rovnoměrně posypu posekanou čokoládou. Peču asi 35 až 45 minut.

Podávám posypané moučkovým cukrem.

Čokoládový perník

 

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je pro pekáček o velikosti asi 15 x 30 centimetrů. Pokud se rozhodnete pro dvojnásobnou dávku, vezměte klasický pekáč o velikosti asi 25 x 35 centimetrů.
  • Místo švestkových povidel můžete použít i dobrou marmeládu, povidla se mně ale osvědčila nejvíc.
  • Víc k tomu, jak si doma namíchat vlastní perníkové koření, najdete zde.
  • Perník můžete podávat i s kopečkem šlehačky.
1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk