Maminčina bramborová paštika
Publikováno: 15.12.2018

Bramborová paštika

Každý z nás má několik jídel svého dětství, na která vzpomíná nejraději. Jedno, zda to byl oběd, jehož příprava mámě či babičce zabrala celý půlden, anebo jen „obyčejný“ krajíc čerstvého chleba se sádlem, hořčicí a cibulí. Přitom ta nejjednodušší jídla alespoň u mě většinou vítězila.

Právě teď, před vánočními svátky, kdy se na stole často ocitají docela prostá tradiční jídla nezřídka předávaná z generace na generaci, jsem si vzpomněl na jednu takovou oblíbenou krmi mého dětství: na bramborovou paštiku, tak jak dělávala moje maminka. Rozhodně ale nečekejte něco „světoborného“, naopak, moji rodiče počítali každou korunu. Základ receptu, jehož obdobu jsem ve starých kuchařkách marně hledal a který jsem tak dal dohromady podle své paměti, tvoří zbytky vařeného či pečeného masa, pár také uvařených brambor, trocha krupice a vývar. A pak česnek a docela dost všemožného koření.

 

Maminčina bramborová paštika

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut odležení těsta + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • asi 300 g zbytků uvařeného nebo upečeného masa (může to být i směs hovězího a vepřového, alespoň část by měla být tučnější)
  • asi 300 g vařených brambor
  • asi 200 g pšeničné krupice
  • asi 500 ml hovězího vývaru
  • 1 – 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička celého kmínu
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky sušené saturejky
  • půl lžičky sušeného tymiánu
  • půl lžičky mletého černého pepře
  • lžička soli
  • sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče
  • 1 lžíce sádla na potření paštiky před dopečením

 

postup:

Uvařené nebo upečené maso společně s uvařenými bramborami umelu najemno, přidám krupici, nadrobno pokrájenou cibuli, rozpuštěné zchladlé sádlo (nebo olej), vejce, se solí utřený oloupaný česnek, majoránku, libeček, celý i drcený kmín, saturejku, tymián, pepř a sůl. Směs dobře promíchám, zaleju zchladlým vývarem a znovu důkladně promíchám. Směs by měla být řidší, konzistence zhruba jako těsto na lívance, v případě potřeby ještě doleju vývarem. Směs nechám asi půl hodiny odpočinout, aby krupice mohla část vývaru vsáknout.

Směs potom rozetřu do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, výška směsi v pekáčku by měla být asi čtyři až pět centimetrů. Dám péci na 180 stupňů asi na 45 minut, poté paštiku pokropím lžící rozpuštěného sádla a dám ještě asi na 5 minut dopéct při 200 stupních, tak aby se na ní vytvořila křupavá zlatohnědá kůrka.

Podávám se salátem z kysaného zelí nebo s kyselou okurkou.

Maminčina bramborová paštika

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud máte k dispozici jen libové netučné maso, doplňte ho jednou či dvěma lžícemi pomletých škvarků, případně na drobné kostičky nakrájeným špekem.
  • Sušené bylinky můžete samozřejmě nahradit čerstvými.
  • Tuto paštiku můžete připravit i ze zbytků drůbežího masa, případně zvěřiny.
  • Bramborová paštika je dobrá i za studena, třeba s hořčicí.
6
2

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk