Brambory s opraženou krupicí
Aktualizováno
Publikováno: 20.04.2021

Brambory zase jinak

Tahle příloha vznikla zcela náhodně, když jsem chystal grilovanou vinnou klobásu a přemýšlel, s čím jiným kromě obligátní bramborové kaše bych ji mohl podat. Všemožných dalších příloh z brambor se dá vykouzlit celá řada a zvlášť v kuchařkách našich babiček se jich najde nespočítaně, včetně těch dnes už pozapomenutých. Při tom přemítání jsem si vzpomněl, že brambory se dřív také nastavovaly opraženou krupicí, ať už zalitou horkým mlékem nebo jen tak nasucho, s trochou omastku. A právě tak by se mohly báječně se šťavnatou vinnou klobásou doplňovat, řekl jsem si a přikročil k činu. 😊

Hotovo bylo jedna dvě. Brambory s opraženou krupicí, promíchané s trochou kmínu, osmaženou cibulkou a zelenou petrželkou si s vinnou klobásou skvěle rozuměly. A chutnaly tak moc, že hned následující den byly na talíři znovu, tentokrát jen s kyselou okurkou jako hlavní jídlo. Zkombinovat ale jdou i s osmaženou slaninou, se škvarky nebo třeba se strouhaným sýrem. 😊

 

Brambory s opraženou krupicí

  • doba přípravy: asi 25 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 700 g brambor
  • 6 lžic pšeničné krupice
  • 2 lžíce sádla
  • 3 velké cibule
  • 1 lžička celého kmínu
  • 3 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
  • sůl

 

postup:

Oloupané brambory uvařím v hodně osolené vodě do měkka. Než se brambory uvaří, v kastrůlku na sádle do sklovata osmažím za občasného míchání nahrubo nakrájené cibule.

Na rozpálené pánvi na sucho za stálého míchání osmažím krupici do světle zlatavé barvy, trvá to asi 5 minut. Pak k osmažené krupici přidám pokrájené uvařené brambory a kmín. Vidličkou brambory v krupici rozmačkávám a promíchávám, aby se nepřipálily. Po dalších zhruba 5 minutách přisypu osmaženou cibulku, posekanou nať hladkolisté petrželky, podle potřeby dosolím a vše dobře promíchám. Hotové má drobivou konzistenci menších hrudek.

Podávám jako přílohu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Vegetariáni namísto sádla použijí jiný oblíbený tuk.
  • Brambory vařím vždy v mikrovlnné troubě, na jejich plné chuti je to tuze poznat. Ideální je funkce steam – pára, ale i bez ní jsou v mikrovlnce vařené brambory bezkonkurenční.
  • Nemáte-li po ruce pšeničnou krupici, nahradit ji můžete dětskou krupičkou, přinejhorším také hrubou moukou.
  • Namísto zelené hladkolisté petrželky můžete do brambor s opraženou krupicí přidat i jiné čerstvé bylinky, třeba pažitku nebo libeček (toho ale podstatně méně, než petrželky).
  • Další, velmi chutnou variantu této přílohy získáte, když těsně před jejím dokončením přimícháte trochu zeleniny, například podušeného zeleného hrášku, posekaného řapíkatého celeru nebo třeba kostiček silnostěnné barevné papriky.
  • Brambory s osmaženou krupicí, promíchané s osmaženou slaninou nebo škvarky, případně posypané strouhaným tvrdým sýrem a doplněné kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem můžete podávat jako hlavní jídlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk