Čas třešní

Moučníky a dezerty

 // 

tresnova_bublanina_0

Kilo třešní za stovku? Několikanásobně dráž, než třeba banány? Dnes nic nevídaného, bohužel. I když třešně a tím pádem automaticky i třešňová bublanina k začátku každého léta dál neodmyslitelně patří, z ovoce – dřív vnímaného tak trochu jako podřadné – se postupem času stala vlastně luxusní záležitost.

U naší chalupy sice třešně nerostou. Ale hned na kraji vesnice stojí obecní třešňovka, kde si můžete načesat třešní, co hrdlo ráčí. A tak ani letos u nás právě v těchto dnech vůně třešňové bublaniny nechyběla. Pro tu letošní první jsem ale tentokrát sáhnul po trochu jiném receptu: Byla to bublanina z kynutého těsta.

Třešňová kynutá bublanina

Třešňová kynutá bublanina

  • doba přípravy: asi 40 minut + kynutí asi 45 minut + pečení asi 45 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 900 g třešní
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 280 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 50 g sádla
  • 21 g čerstvého droždí (půl kostky)
  • 1 bio citrón
  • špetka soli

na vymazání pekáče:

  • sádlo

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Do vlažného mléka rozdrobím čerstvé droždí, přidám po jedné lžíci z receptového množství krupicového cukru a hladké mouky a nechám vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny.

Mezitím do mísy od robotu proseji zbylou hladkou mouku a také mouku polohrubou, přidám zbytek krupicového cukru a cukr vanilinový a špetku soli. Dále do mísy ostrouhám kůru z dobře omytého bio citrónu, přileji vlahé sádlo a šťávu z ostrouhaného a vymačkaného citrónu. Ve vzešlém kvásku rozmíchám žloutky a směs přiliji do mísy.

V robotu uhnětu těsto, které nechám asi 20 minut kynout. Během té doby omyji a vypeckuji třešně.

Těsto rozetřu stěrkou do vymazaného pekáče a na těsto rovnoměrně rozložím třešně. Bublaninu nechám pod utěrkou ještě asi 45 minut kynout. Mezitím nechám troubu rozpálit na 180 stupňů.

Bublaninu peču asi 40 až 45 minut, dokud okraje nejsou zlatavě světle hnědé a dokud zapíchnutou špejli nevytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta.

Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Na uvedené množství těsta používám klasický pekáč, tedy o velikosti asi 25 x 40 cm.
  • Místo třešní samozřejmě můžete použít i jiné čerstvé ovoce, například jahody nebo meruňky.
  • Pokud jste vegetariáni, místo sádla sáhněte po jiném vhodném tuku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *