Česnečka na neděli

Polévky Vegetariánské

 // 

Nedělní česnekový krém se ztraceným vejcem

Přiznávám, i já patřím mezi milovníky česneku, a proto i česnekových polévek. Stále mě přitom fascinuje, kolik různých druhů se jich dá připravit. Však jsme se zatím už ke dvěma na těchto stránkách dostali (byly to česnečka se žloutkem, osmaženým chlebem a sýrem a krémová česneková polévka s chlebovými krutony).

Následující krémová česnečka ale patří mezi mé favority. Má výraznou česnekovou chuť, rozmělněný kváskový chléb jí dodá na plnosti, díky smetaně je sametově hebká. A ztracené vejce jí připojí další rozměr skutečně fajnové polévky. 🙂

Nedělní česnekový krém se ztraceným vejcem

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 palice česneku
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 krajíc kváskového chleba
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • pažitka

postup:

Na másle orestuji nahrubo nasekanou cibuli. Ještě chvíli před tím, než by začala hnědnout, přihodím asi dvě třetiny oloupaných a nahrubo posekaných stroužků česneku a krátce za stálého míchání osmažím. Zaliju vývarem, přidám na kostky nakrájený krajíc chleba, špetku pepře a vařím asi 10 minut, zhruba v polovině varu přihodím zbylou třetinu oloupaných a posekaných česnekových stroužků. Pak hrnec odstavím z plotny, nechám trochu zchladnout.

Mezitím si připravím ztracená vejce. Hlubší pánev naplním skoro až po okraj vodou, na plotně uvedu skoro až k varu a plotnu vypnu ve chvíli, kdy se u dna začínají v horké vodě tvořit vzduchové bublinky. Do horké vody opatrně vyklepnu jedno vejce po druhém, pánev přikryju poklicí a nechám a teplé plotýnce stát čtyři minuty. Hned pak vejce z pánve vyndám a dám po jednom do každého polévkového talíře.

Do trochu zchladlého základu polévky přiliju šlehačku a tyčovitým mixérem vše rozmixuji do hladka. Polévku pak dám na plotnu ještě za občasného míchání přihřát, již ji ale nevařím. Podle potřeby ji ještě dosolím a případně i dopepřím.

Na připravených talířích horkou polévkou přelévám ztracená vejce, sypu posekanou pažitkou.

Ještě něco k tomu:

  • Místo kváskového chleba můžete samozřejmě použít i drožďový, ten kváskový ale polévce dodá daleko lepší chuť a navíc je zdravější. 🙂
  • Místo ztraceného vejce můžete do hotové polévky přihodit pár osmažených chlebových krutónů a zasypat ji tvrdým, nahrubo strouhaným sýrem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *