Chvála rybízu

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

Rybízová bublanina

S rybízem jsem se poprvé potkal už jako opravdu malý capart. Keře s lákavými červenými kuličkami měla moje babička hned na kraji zahrady, přímo za vrátky do ní. Nejen rybíz červený, ale i černý a také bílý. Přiznávám, že mě nejdřív vůbec nelákal. Byl nečekaně kyselý. Až teprve babiččina zavařenina z červeného rybízu to rázem změnila. Ta ale byla! Právě díky ní jsem se naučil jíst i kaši z ovesných vloček, která mně od mámy tuze nechutnala a která oproti tomu u babičky, právě s její zavařeninou z červeného rybízu byla prostě úžasná! Rybíz jsem tak záhy vzal na milost.

Dnes máme u našeho domu už několik let po jednom keři od každé barvy rybízu. Víc se nám ho nevejde, a tak vzhledem ke skromné úrodě považuji rybíz za velkou vzácnost. Hned za čerstva putuje do koláčů a pokud náhodou zbyde, pak do mrazáku. V zimě ho stačí jen trochu nechat povolit a máme úžasnou rybízovou bublaninu i mimo sezónu. Tady je jeden z mnoha receptů na ni. Tento u nás doma zabodoval asi nejvíc.

Rybízová bublanina

Rybízová kefírová bublanina

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 350 g červeného rybízu
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 110 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 5 vajec
  • 270 g kefíru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Rozpustím máslo a dám do mísy od robotu. Přidám prosátý cukr, vyškrábnutý vnitřek vanilkového lusku, vejce (pozor, rozpuštěné máslo musí být jen vlahé) a kefír a vše v robotu důkladně několik minut prošlehám. Pak do této hmoty proseji obě mouky společně s kypřícím práškem a špetkou soli a ještě asi dvě minuty v robotu šlehám.

Těsto naliju a urovnám do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného středně velkého plechu a rovnoměrně pokladu rybízem. Peču v troubě, rozpálené na 170 stupňů asi 30 minut. Špejli, zapíchnutou do hotové bublaniny, musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin vystačí na vyšší bublaninu na klasickém pekáči. Pokud chcete mít nižší těsto, pečte na hlubokém klasickém plechu.
  • Místo kefíru můžete do těsta dát podmáslí.
  • Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, v tom případě ale o jeho váhu snižte receptové množství moučkového cukru.
  • Místo červeného rybízu můžete samozřejmě použít i prakticky jakékoli jiné letní ovoce, například jahody, višně nebo třešně, maliny, ostružiny, borůvky nebo meruňky. S pikantním červeným rybízem mně ale tato bublanina chutná zdaleka nejvíc.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *