Cukety (zdroj pixabay.com)
Publikováno: 23.09.2021

Cukety, kam se jen podíváš

I ten, kdo se jen občas aspoň trochu motá kolem kuchyně, to musel postřehnout: Cukety u nás už dávno dostaly punc něčeho tak trochu neplnohodnotného, obyčejného, tuctového, dokonce někdy až ne úplně chtěného, něčeho, s čím si při trochu větší úrodě člověk často nemůže vědět rady. Na jednu stranu se tomu vlastně ani nelze divit, při vědomí, jak obrovitou nadílkou dokáže cuketa svého pěstitele obdarovat. Ovšem na straně druhé je třeba s kapkou nadsázky hodně hlasitě dodat, že z cukety se dá uvařit prakticky cokoli, pokud v sobě najdete špetku fantazie a touhy si v kuchyni zaimprovizovat.

Tak třeba cukeťák, docela známý nákyp z cuket může mít desítky méně či více odlišných podob. Při jeho přípravě můžete k cuketě přistrouhat syrové brambory, trochu kořenové zeleniny nebo vydatnou dávku sýra, přidat pokrájené uzené maso nebo salám, některé recepty velí do těsta zamíchat poměrně dost rostlinného oleje, jiné zase trochu mléka, rozličné může být použití bylinek a dalších ochucovadel, výjimkou není ani kypřící prášek do pečiva.

Moje dnešní verze cukeťáku je se škvarky. Vznikla zcela náhodně, když ve špajzu už několik dní odpočívala rozhodně ne malá cuketa a když mé oko u otevřeného mrazáku padlo na škvarky staršího data. Nápad byl takřka obratem na světě. A výsledek? Dle mého soudu dost dobrý, dle ohlasu od stolu přímo skvělý!

Cukeťák se škvarky

 

Cukeťák se škvarky

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut vypocení cuket a odležení těsta + asi 60 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4 až 6

 

suroviny:

  • asi 500 g cuket
  • 100 g vepřových škvarků
  • 180 g hrubé mouky
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 1 velká palice česneku
  • 3 středně velké cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce oregana
  • 1 lžíce tymiánu
  • 3 lžíce posekané hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

na vymazání plechu:

  • sádlo
  • strouhanka

 

postup:

Omytou cuketu nastrouhám na okurkovém struhadle do mísy, dobře ji promíchám se 2 lžičkami soli a přesunu do cedníku, kde ji nechám asi 20 minut vypotit a odkapat, občas zamíchám.

Během této doby oloupu a nadrobno nakrájím cibule a orestuji je zvolna dorůžova na 2 lžících sádla (třetí lžíci sádla si nechám na později), trvá to asi 10 minut.

Odkapanou cuketu dám do větší mísy, přidám k ní orestovanou cibuli, škvarky (pokud jsou větší, předem je trochu posekám), hrubou mouku, ovesné vločky, vejce, oloupané a prolisované stroužky česneku a také všechno koření – nasekanou hladkolistou petrželku, oregano, tymián, celý i mletý kmín a pepř. Vše dobře promíchám, dosolím a nechám asi 10 minut odležet.

Zatím nechám rozpálit troubu na 150 stupňů při programu horký vzduch a vymažu středně velký plech sádlem a vysypu strouhankou. Odležené těsto do něj rovnoměrně rozetřu, povrch pokladu vločkami ze zbylé lžíce sádla a dám péct asi na 60 minut do zlatova.

Škvarkový cukeťák podávám teplý se salátem z kysaného zelí, dobrý je ale i studený.

 

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství surovin je na plech o velikosti asi 20 x 35 centimetrů. Čím větší plech a nižší cukeťák, tím víc bude propečený a chutnější.
  • Ani v tomto případě nezapomeňte na známou věc, a totiž na to, že cuketa je sama o sobě prakticky bez chuti a že jí je tudíž potřeba vydatně pomoci štědřejší dávkou koření.
  • S cuketami je tady i pár dalších receptů. Slaný koláč s cuketou, rajčaty a červenou cibulí najdete zde, cukeťák se sýrem, uzeninou a olivami zde, křupavé cuketové placičky z trouby zde, cuketovou krémovou polévku zde, sytou cuketovou polévku zde, lehký cuketový krém s česnekovými knedlíčky zde a cuketovou polévku s bramborami a sladkou paprikou zde.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk