Celerovo bramborové pyré
Publikováno: 27.04.2021

Další méně tradiční příloha

Poslední zbytky brambor, uskladněných na zimu čím dál víc klíčí a pochopitelně i ztrácejí na chuti. A o rychlé spotřebování si hned vedle nich ve špajzu říká také zbytek celerové bulvy. Co takhle zkusit celerovo bramborové pyré? Další méně tradiční přílohu, která se hodí všude tam, kde bramborová kaše.

Jde o rychlou, a přitom poměrně vděčnou záležitost. Stačí jen celer, uvařený s bramborami a několika stroužky česneku dobře rozšťouchat a pak ještě rozmixovat, nešetřit máslem a pro zvýraznění příjemné, jemně oříškové chuti přidat i trochu ostřejší francouzské hořčice a špetku pepře.

Celerovo bramborové pyré bylo u nás nejnověji s domácí sekanou a kyselou okurkou. Chutnalo skvěle. 😊

 

Celerovo bramborové pyré

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 500 g bulvy celeru
  • 500 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Celer i brambory oloupu, nakrájím na větší kostky a společně s oloupanými stroužky česneku, trochou soli a několika lžícemi vody dám do mikrovlnné trouby ve vhodné nádobě uvařit do měkka. Vodu z uvařených brambor a celeru sliji, přidám máslo, mléko, dijonskou hořčici, špetku mletého černého pepře a soli a vše dobře rozšťouchám a poté ještě rozmělním tyčovým ponorným mixerem do hladka.

Podávám jako přílohu všude tam, kde se hodí bramborová kaše.

 

Ještě něco k tomu:

  • Variantu celerovo bramborového pyré získáte, když do něj před podáváním ještě vmícháte jemně nasekaný stonek řapíkatého celeru.
  • Místo bulvy celeru můžete vyzkoušet i pyré z brambor a pastiňáku nebo kořene petržele.
2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk