Tuňáková pomazánka
Publikováno: 18.05.2021

Dnes bez improvizace

Je hodně, opravdu hodně druhů pomazánek, určitě by se dalo říct nespočítaně. Vedle rychlé přípravy mají pomazánky své kouzlo hlavně v tom, že poskytují ohromný prostor pro improvizaci, a to jak podle aktuálního stavu lednice či spíže, tedy podle toho, co zrovna už nutně musíme spotřebovat, tak i podle momentální chuti i příležitosti.

Podle mě ale existuje přinejmenším jedna pomazánka, u níž jakákoli záměna v rozpisu, ale i v poměru jednotlivých surovin rozhodně není žádoucí: tuňáková pomazánka. Tahle pomazánka je jedním slovem skvělá, určitě jedna z nejlepších, co znám. Skvělá ale jen tehdy, když se přesně dodrží recept na ni. Právě ten následující se alespoň mně po řadě pokusů a hledání osvědčil. Jakmile jsem cokoli v tomto receptu změnil, už to zkrátka nebylo ono. Vyzkoušejte, dnes pokud možno bez improvizace. 😊

 

Tuňáková pomazánka

  • doba přípravy: asi 20 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 150 g tuňáka z konzervy
  • 200 g pomazánkového másla
  • 2 vejce
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 menší červená cibule
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • dvě špetky kari
  • špetka krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • pažitka
  • pečivo

 

postup:

Vejce uvařím natvrdo, nechám trochu vychladnout, oloupu a nastrouhám na jemném struhadle do větší misky.

Z konzervovaného tuňáka sliji olej a samotné maso dám k nastrouhaným vejcím. Přidám všechny ostatní ingredience, tedy pomazánkové máslo, oloupanou a velmi najemno nakrájenou červenou cibuli, majonézu, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu, špetku kari, mletý černý pepř, sůl a krystalový cukr. Vidličkou vše dobře rozmělním a promíchám, v případě potřeby ještě dosolím nebo dopepřím.

Tuňákovou pomazánku podávám s čerstvým, pokud možno domácím pečivem a posypanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Zásada nic ze surovin nezaměňovat platí i pro pomazánkové máslo. Nenahrazujte jej žádným žervé nebo tvarohem. Pomazánkové máslo použijte rozhodně to neochucené.
1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk