ilustrační foto
Publikováno: 31.05.2021

Jak na perníkové koření

Je potřeba docela často. Zdaleka nejen do všech možných perníků a perníčků, ale i do sušenek, čajového pečiva a vánočního cukroví. Perníkové koření někdo přidává i do povidel nebo do různých sladkých kaší. Dobré je přitom nejen pro chuť a vůni, ale má i řadu pozitivních dopadů na naši kondici: mimo jiné podporuje metabolismus a trávení, má protivirové a antibakteriální účinky, působí jako antioxidant.

Perníkové koření je zdaleka nejlepší si vyrobit doma. Jednak budete přesně vědět, co všechno do něj přidáte, ale hlavně si směs můžete namíchat podle svých chuťových preferencí a zvyklostí. A navíc vám čerstvě umleté či podrcené a dobře skladované koření hned tak nevyčichne.

Návodů na to, co všechno a v jakém poměru do perníkového koření namíchat, jsou desítky a často se hodně liší. V každém případě ale existuje šest základních ingrediencí, které by v perníkovém koření chybět rozhodně neměly: skořice, zázvor, badyán, muškátový oříšek, hřebíček a kardamom. Já osobně (ale nejen já) toho ovšem do směsi perníkového koření přidávám o dost víc. K níže uvedenému složení a poměru jednotlivých ingrediencí jsem se dopracoval časem a takto mně jeho chuť i vůně nejvíc vyhovují. Každý jsme ale jiný, proto zkoušejte a experimentujte, záleží opravdu jen a jen na vás. 😊

 

Perníkové koření tak, jak se mně nejvíc osvědčilo:

  • 2 díly skořice
  • 1 díl zázvoru
  • 1 díl hřebíčkupepř
  • 1 díl badyánu
  • 1 díl fenyklu
  • 1 díl nového koření
  • 1 díl kakaa
  • půl dílu kardamomu
  • půl dílu anýzu
  • půl dílu muškátového oříšku
  • půl dílu sušené citronové kůry
  • půl dílu koriandru
  • vnitřek vanilkového lusku (1 lusk asi na 150 g této směsi)
  • špetka muškátového květu
  • špetka chilli
  • špetka černého pepře
  • špetka soli

 

Všechny ingredience musí být opravdu velmi jemně nadrcené v hmoždíři nebo pomleté na mlýnku na koření, muškátový oříšek jemně nastrouhaný. Pokud chcete, můžete nakonec směs koření ještě prosít přes jemné sítko. Pokud budete mít čas, je dobré směs perníkového koření nechat pár dní, ideálně týden rozležet. V každém případě i perníkové koření skladujte v zabroušené sklenici.

Perníkové koření přidávejte do těst v množství podle toho kterého receptu a hlavně podle svých zvyklostí, velmi orientačně asi na půlkilogram mouky půl až jednu rovnou čajovou lžičku.

1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk