Játrové knedlíčky do polévky trochu jinak

Polévky

 // 

Zeleninová polévka s játrovými knedlíčky

Polévkové knedlíčky z jater (ale i jiné játrové zavářky) jsou oblíbenou klasikou, v každé rodině mají ten „svůj“ recept.

U nás doma máme rádi játrové paštiky a tak se často stane, že kousek zbyde. A tak se zrodil tenhle recept na játrové knedlíčky, které nejčastěji podávám se zeleninovou polévkou.

 

Zeleninová polévka s játrovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 25 minut + 10 minut var knedlíčků + 10 minut var polévky
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 menší mrkev
  • 1 tenčí plátek celeru
  • 1 tenký plátek z hlávky bílého zelí
  • čtvrt kedlubnu
  • asi 8 růžičkových kapustiček
  • kousek póru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1200 ml zeleninového vývaru
  • menší snítka libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 – 2 lžíce másla
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

na knedlíčky:

  • asi 100 g játrové paštiky
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • půl lžičky hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 – 2 lžíce mléka
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička sušeného libečku
  • půl lžičky mletého kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Nejdříve připravím knedlíčky. Játrovou paštiku vidličkou rozmělním a důkladně promíchám společně s vejcem, strouhankou, moukou, změklým máslem, mlékem, česnekem oloupaným a jemně rozetřeným se solí, majoránkou, libečkem, drceným kmínem a mletým černým pepřem. V případě potřeby ještě přidám trochu strouhanky nebo naopak mléka, hmota by měla být měkká, ale ještě držet tvar. Mokrýma rukama vytvaruju kuličky velikosti zhruba růžičkových kapustiček. Vhodím je do silně osolené vařící vody a vařím 10 minut, hlavně zkraje přitom vařečkou kontroluji, aby se nepřilepily ke dnu. Hotové knedlíčky vyndám.

Všechnu zeleninu do polévky očistím, cibuli a česnek oloupu. Růžičkové kapustičky přepůlím, ostatní zeleninu pokrájím na přibližně stejně velké nudličky. Společně s posekaným libečkem dám všechnu zeleninu vařit do horkého osoleného zeleninového vývaru na zhruba 10 minut. Potom polévku opepřím, v případě potřeby dosolím, přidám máslo a vložím uvařené knedlíčky, aby se prohřály.

Polévku s knedlíčky rozdělím na talíře a sypu posekanou petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Knedlíčky se nebojte hodně okořenit, jinak by jejich chuť byla mdlá a nevýrazná.
  • Zeleninu do polévky samozřejmě můžete obměňovat podle sezóny a aktuálního stavu vaší spíže a lednice.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *