Jedna z nejlepších

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

prezidentska-babovka-2

Recept na prezidentskou bábovku mě potkával docela často, prakticky po celou dobu, co peču a co se po receptech poohlížím. Pamatuji se, že mě hned napoprvé hlavně zaujalo ono slovíčko v jejím názvu: prezidentská. Ta musí být dobrá!

Kupodivu, dost dlouho jsem její přípravu odkládal. Vždyť receptů na bábovky je nepočítaně. A když jsem se konečně k upečení prezidentské bábovky odhodlal? Hodnocení bylo jasné: Tak tohle je opravdu jedna z nejlepších bábovek, co jsem kdy jedl. Pozor jen na nejrůznější verze prezidentské bábovky, na které můžete narazit. Následující poměr surovin je ten nejvíce osvědčený, doporučuji jej dodržet.

Prezidentská bábovka

  • doba přípravy: asi 30 minut + pečení asi 80 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 200 g másla
  • 6 vajec
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g hořké čokolády
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Středně velkou bábovkovou formu dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Troubu rozpálím na 170 stupňů.

Proseji mouku s práškem do pečiva, do ní namelu vlašské ořechy a přidám nahrubo posekanou hořkou čokoládu, vše promíchám.

Žloutky oddělím od bílků a dám je stranou, z bílků a špetky soli ušlehám pevnější sníh.

V robotu ušlehám měkké máslo s moučkovým i vanilinovým cukrem. Do jejich směsi pak postupně zašlehávám žloutky. Při snížené rychlosti robotu vmíchám smetanu a postupně i připravenou směs mouky, prášku do pečiva, ořechů a čokolády. Nakonec už ručně do těsta opatrně vmíchám sníh z bílků.

Těsto urovnám do přichystané formy a v rozehřáté troubě peču 15 minut. Poté teplotu snížím ze 170 na 150 stupňů a peču dalších 55 až 65 minut. Zda je bábovka upečená vyzkouším pomocí špejle, na které po vytažení nesmí být těsto.

Upečenou bábovku nechám ve formě asi 15 minut chladnout, pak ji vyklopím na kuchyňskou mřížku a nechám zchladnout úplně. Podávám posypanou moučkovým cukrem.

Prezidentská bábovka

Ještě něco k tomu:

  • Pro tuto bábovku se mně příliš neosvědčily formy se složitějším vzorováním, doporučuji proto spíš ty hladší, co možná nejméně strukturované. Pokud budete bábovku péct v keramické formě, doba pečení nejspíš bude asi o 5 až 10 minut delší.
  • Místo vlašských ořechů můžete vyzkoušet i lískové. V každém případě ale dodržte jejich množství, stejně jako i množství čokolády. Víc jich do těsta nepřidávejte.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *