Jednoduchá, rychlá, moc dobrá. A navíc i zdravá

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

Krémová polévka z červené řepy s celestýnskými nudlemi

Škoda, že červená řepa je u nás většinou přehlížená a do talířů se nedostane častěji. Její specifická chuť totiž v kuchyni přímo vybízí k řadě chuťových kombinací a experimentů a navíc je určitě nepřehlédnutelným ozvláštněním nabízeného menu. O řadě pozitivních zdravotních účinků červené řepy ani nemluvě.

V dnešním receptu červená řepa hraje prim. Krémová polévka z ní patří k těm nejjednoduším, nejrychlejším a přitom méně obvyklým polévkám. Myslím ale, že zvlášť v kombinaci s celestýnskými nudlemi rozhodně má u stolu velkou šanci na úspěch. Já osobně ji mám moc rád. 🙂

 

Krémová polévka z červené řepy s celestýnskými nudlemi

  • doba přípravy: asi 20 minut + 20 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 3 menší bulvy červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • půl lžíce nahrubo nasekaných listů libečku
  • 1 lžíce balzamika
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce másla
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

na celestýnské nudle:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • 2 lžíce rostlinného oleje

 

postup:

Oloupanou a očištěnou červenou řepu a cibuli pokrájím na větší kusy, oloupu a rozpůlím stroužky česneku a vše dám společně s nahrubo nasekanými listy libečku, špetkou mletého černého pepře a solí vařit asi na 20 minut do zeleninového vývaru. Poté nechám trochu zchladnout a tyčovým mixerem rozmixuji dohladka.

Rozmixovaný základ polévky ochutím balzamikovým octem a třtinovým cukrem, zjemním lžící másla a přihřeju. Podávám s celestýnskými nudlemi a sypané sekanou hladkolistou petrželkou.

 

celestýnské nudle:

V misce rozšlehám mléko s moukou, solí a nastrouhaným muškátovým oříškem, pak do směsi zašlehám vejce. Nechám asi 20 minut odpočinout. Na rozpáleném oleji po obou stranách osmažím trochu silnější palačinku, kterou po částečném vychladnutí rozkrájím na širší nudle a vkládám do talířů s polévkou.

Ještě něco k tomu:

  • U červené řepy vždy raději sáhněte po menších bulvách, oproti těm větším u nich nehrozí dřevnatost a také mají svěžejší chuť.
  • Místo másla můžete hotovou polévku zjemnit i kopečkem zakysané smetany.
  • Vejce do těstíčka na celestýnské nudle zašlehávejte až nakonec, po smíchání mouky a mléka, jinak se vám utvoří hrudky, kterých se budete těžko zbavovat.
  • Do těstíčka na celestýnské nudle můžete místo muškátového oříšku přidat některou ze zelených bylinek, například jemně nasekanou bazalku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *