Uzené s bramborovým knedlíkem a dušenou kapustou – suroviny
Publikováno: 23.01.2019

Jednou za čas, proč ne. Uzené s knedlíkem a kapustou

Jak už pravidelnější návštěvníci mého blogu vědí, preferuji spíš lehčí kuchyni a většinou i bezmasá jídla. To ale rozhodně neznamená, že chuť na něco „pořádnějšího“, na něco z té tradiční české „festovní“ kuchyně nedostanu jednou za čas i já.

Zvlášť teď v zimě neškodí si občas „zahřešit“ a sáhnout po nějakém tom vydatnějším jídle. I v kuchyni a u stolu platí ono staré dobré známé „všeho s mírou“, což se ale týká opravdu všeho, tedy nejen oné takzvaně nezdravé kuchyně, ale i kuchyně považované za zdravou. Ještě jedno přísloví mě v téhle souvislosti napadá: ono německé „einmal ist keinmal“. 🙂

I co se jídla týče, poslouchejte hlavně hlas svého těla. Ten vás k vyvážené a přitom pestré a ve svém celkovém složení zdravé stravě povede sám. Já se o to aspoň tak snažím. 🙂

Hlávková kapusta patří u nás k tradičním podzimním a zimním potravinám. I když plná originálně zemité chuti i vitamínů a minerálů a přitom ještě i nenáročná na přípravu, podobně jako i u jiných oblíbených surovin našich babiček se mně zdá, že začala být neprávem opomíjena. Z hlávkové kapusty přitom doslova za pár korun vykouzlíte úžasné polévky, báječné karbanátky, nejrůznější závitky, zapečená jídla, ale i skvělé přílohy, jako třeba v tom následujícím receptu. Alespoň pro mne je kombinace dušené kapusty s uzenou krkovicí a bramborovým knedlíkem chuťově přímo skvostná. 🙂

Uzené s bramborovým knedlíkem a dušenou kapustou

 

Uzené s bramborovým knedlíkem a dušenou kapustou

  • doba přípravy: asi 45 minut + celkem asi 40 minut varu a dušení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • asi 600 g uzené vepřové krkovice (na 4 plátky)

 

na bramborové knedlíky:

  • 500 g brambor
  • 100 g pšeničné krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

 

na dušenou kapustu:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 100 g špeku
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

postup:

Uzenou krkovici omyju a dám do tlakového hrnce na pařáček, podleju vodou. Hrnec uzavřu, dám na středně rozpálenou plotnu a od chvíle, kdy hrnec začne upouštět páru, vařím 10 minut. Pak maso zkontroluju, jak hodně je už uvařené a podle toho je případně ještě dám dovařit.

 

bramborové knedlíky:

Ideálně půl dne předem brambory očistím, oloupu a dám vařit do hodně osolené vody, trvá to 10 až 15 minut. Nechám je zcela vychladnout. Před přípravou knedlíků je nastrouhám najemno, smíchám s oběma moukami, vejcem a trochou soli. Z bramborového těsta na pomoučeném vále vytvořím dva válečky knedlíků, které dám do osolené vařící vody vařit na 20 minut, občas je dvěma vařečkou nadzvednu ode dna hrnce, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené hned krájím na plátky.

 

dušená kapusta:

Omytou kapustu rozkrájím na nudličky a v cedníku ji proleju horkou vodou. V kastrole orestuji drobněji nakrájený špek, na něm zpěním nahrubo nakrájenou cibuli. Přidám spařenou kapustu, oloupané stroužky česneku utřeného se solí, mletý černý pepř, podleju velmi malým množstvím horké vody a za občasného zamíchání dusím asi 10 minut, před koncem dušení vmíchám majoránku. Pokud je třeba, ještě podleju trochu vody, která by z hotové kapusty měla být úplně vypařená.

 

Ještě něco k tomu:

  • Nejjednodušší při tepelné úpravě uzeného masa je použít doporučovaný tlakový hrnec, kde se maso vaří jen v páře. Uzené maso dávám do tlakového hrnce vařit na pařáček, a to tak, aby v hrnci bylo určené množství vody (najdete v návodu k použití), ale aby maso nestálo ve vodě. Chuť uvařeného masa pak bude rozhodně plnější.
  • Doba varu uzeného masa bývá velmi rozdílná, podle toho o jaký druh uzeného masa jde, jaké je jeho stáří i délka uzení, ale i podle typu tlakového hrnce. Proto je dobré zhruba deseti minutách maso zkontrolovat, jak hodně změklo a podle toho pak případně dobu varu prodloužit. Tužší uzené maso není zrovna to pravé, stejně tak ale i rozsýpající se příliš uvařené.
  • Na bramborové knedlíky jsou ideální brambory varného typu C, tedy s vyšším obsahem škrobu.
  • Pokud máte rádi, knedlíky můžete na talíři ještě posypat do zlatova osmaženou cibulkou. 🙂
  • Dušenou kapustu v této kombinaci s uzeným a bramborovým knedlíkem mám rád nezahuštěnou. Samozřejmě, pokud preferujete přílohu zahuštěnou, můžete k tomu použít na začátku dušení kapusty buď nastrouhanou bramboru, nebo lžíci mouky rozmíchanou v troše studené vody či vychladlou světlejší jíšku, přidané do kapusty ke konci jejího dušení.
9+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk