Kakaový skvost plný křupavých ořechů a nakyslých brusinek

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Kakaový chlebíček s ořechy a brusinkami

I když pro své blízké docela často a rád peču, upřímně přiznávám, že sladkému moc neholduju. Tenhle chlebíček mě ale uhranul, má totiž skutečně skvostnou chuť, je plný ořechů a nakyslých brusinek, dlouho zůstává vláčný. Zkrátka a dobře: je mimořádně jedlý. 🙂 Pro pečení můžete použít jak větší chlebíčkovou formu, tak i formu bábovkovou.

Kakaový chlebíček s ořechy a brusinkami

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut pečení
  • náročnost: velmi snadné

suroviny:

  • 350 polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 6 vajec
  • 200 ml mléka
  • 150 g jader vlašských ořechů
  • 1 hrst sušených brusinek
  • kůra z 1 bio citronu (nemusí být)
  • 1 rovná lžíce kakaa
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy
  • cukr moučka na posypání hotového chlebíčku

postup:

Z oddělených bílků se špetkou soli vyšlehám sníh. V další nádobě utřu šlehačem žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do husté světlé pěny, vmíchám prosátou mouku s kakaem, ostrouhanou kůru z dobře omytého bio citronu, rozpuštěné, ale jen mírně vlahé máslo, mléko, na větší kousky rozlámaná jádra ořechů a také brusinky. Na závěr opatrně vmíchám sníh z bílků. Těsto naliju do sádlem vymazané a strouhankou vysypané chlebíčkové formy a peču při 160 stupních asi 60 minut (u bábovkové formy asi jen 40 – 45 minut). Ke konci pečení vyzkouším špejlí, zda těsto již není upečené – po zabodnutí a vytažení špejle není těsto na ni přilepené. Pokud chlebíček ještě není úplně dopečený, ale jeho povrch ve formě již hodně tmavne, snížím teplotu na 150 stupňů, případně dopékám pod alobalem. Hotový chlebíček hned z formy vyklopím a posypu moučkovým cukrem, nechám jej vychladnout na mřížce.

Kakaový chlebíček s ořechy a brusinkami

Ještě něco k tomu:

  • Z tohoto těsta samozřejmě můžete upéct i bábovku. 🙂
  • Kypřící prášek do pečiva do tohoto chlebíčku nepatří, těsto je díky sněhu z bílků i pěně z cukru a žloutků kypré dostatečně.
  • Sníh z bílků šlehám v dobře umyté nádobě. Pokud by nádoba byla třeba jen trochu mastná, sníh se dobře neušlehá. Stejně tak se sníh dobře neušlehá, pokud je v bílcích byť jen trochu žloutku.
  • Sníh do těsta šlehám do takové tuhosti, aby při otočení nádoby dnem vzhůru nevytekl. Nesmí být ale ušlehaný úplně do tuha, šel by do těsta špatně vmíchat.
  • Mouku do sladkého i slaného těsta vždy prosiju, těsto je pak daleko vzdušnější.
  • Všechny přísady do těst by měly mít pokojovou teplotu.
  • Troubu zvláště z počátku pečení zbytečně neotevírám, těsto by spadlo.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *