Kdo byla Bedřiška?

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

Ořechovo čokoládová bábovka

Tento recept je tuším jedním z prvních, které jsem si v dobách svých začátků v kuchyni poznamenal. Recept, který kdosi poslal do jakéhosi časopisu, jsem si vystřihnul, vyzkoušel a postupem let průběžně upravoval až do jeho dnešní podoby. Rostlinný tuk zaměnil za máslo, čokoládu na vaření za kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa, místo vanilinového cukru používám vanilkový lusk.

Jakkoli byl původní rozpis surovin svědectvím své doby, tahle ořechovo čokoládová bábovka je jedním slovem úžasná. Nadýchaná, křehounká, vláčná, voňavá a vážně moc dobrá. A přitom nesmírně jednoduchá! A proč ta Bedřiška v nadpisu? No, protože Bedřiška se podle původního receptu jmenovala babička z Plzně, od které bábovka pochází. Byť o téhle babičce prakticky vůbec nic nevím, za její bábovku jí děkuju!

Ořechovo čokoládová bábovka

Ořechovo čokoládová bábovka

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 75 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g hořké čokolády
  • 250 g másla
  • 250 ml mléka
  • 5 vajec
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový lusk
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Změklé máslo, cukr a žloutky dám do mísy robotu a nechám čtvrt hodiny třít. Mezitím proseju mouku společně s práškem do pečiva a nahrubo do ní nastrouhám ořechy a také čokoládu. Do mouky vyškrábnu i obsah vanilkového lusku a vše promíchám. Z bílků, do kterých přidám špetku soli, ušlehám pevnější sníh.

Do másla, utřeného s cukrem a žloutky, po menších částech střídavě vmíchávám směs mouky s dalšími sypkými surovinami a mléko. Nakonec do těsta vmíchám sníh z bílků.

Těsto urovnám do větší, tukem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. V dobře předehřáté troubě peču celkem asi 75 až 90 minut, prvních 10 minut na 150 stupňů, pak teplotu stáhnu na 130 stupňů. Upečenou bábovku poznám podle šlejle, na které nesmí být zbytky těsta.

Před podáváním bábovku posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Čím kvalitnější hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa použijete, tím lépe. 🙂
  • Vlašské ořechy můžete nahradit lískovými, použít ale můžete i mandle, které nemusíte loupat.
  • Vanilkový lusk nahradíte vanilinovým cukrem, o to méně ale použijte krupicového cukru.
  • Máslo s cukrem a žloutky nechte v robotu třít skutečně poctivou čtvrthodinku. Výsledná hmota by měla být světlá, nadýchaná a její objem výrazně zvětšený. Pokud nemáte robot, tření věnujte půlhodinu.
  • Vejce i mléko by měly mít pokojovou teplotu, jen tak vám bábovka při pečení dobře vyběhne. 🙂
  • Nezapomínejte, že při oddělování bílků od žloutků nesmí v bílcích zůstat ani stopa žloutku, jinak se vám sníh nepodaří ušlehat. Stejně tak musí být dobře odmaštěná nádoba, ve které sníh šleháte.
  • Doba pečení bábovky je orientační, záleží na typu trouby, ale i bábovkové formy. Pokud máte formu keramickou, doba pečení bude asi o čtvrt hodiny delší. Bábovky peču raději na nižší teplotu, ale déle, abych snížil riziko jejího prasknutí.
  • Tuto bábovku nevyklápím hned, ale až po čase, když částečně zchladne a zpevní. Je totiž dost nadýchaná a zvlášť teplé těsto je dost křehké.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *