Utopenci jinak
Publikováno: 31.12.2018

Když nechcete čekat na utopence

Mnohými milovanou tuzemskou klasiku, buřty s cibulí naložené v octě bohužel neuspěcháte, ať na ně máte jakýkoli recept. I když se k tomu svému oblíbenému časem na těchto stránkách také dostanu, tentokrát vám nabízím něco trochu jiného, ale hodně příbuzného: Špekáčkový salát, který dokáže tradiční utopence docela úspěšně zastoupit a který přitom nevyžaduje několikadenní, mnohdy až mučivě těžce snášenou trpělivost, než se naložené buřty aspoň trochu rozleží. 🙂 Stačí pouhá hodinka a už můžete si pochutnávat. Třeba zrovna na Silvestra! 🙂

 

Utopenci jinak

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi hodina uležení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 špekáčky
  • 1 střední cibule
  • 2 zelené naťové cibulky
  • 1 srdíčkový salát
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 4 kyselé okurky
  • 4 lžičky majonézy na ozdobení

 

na zálivku:

  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru moučky
  • půl lžičky soli
  • 2 – 3 lžíce rostlinného oleje
  • mletý černý pepř

 

postup:

Špekáčky oloupu a nakrájím na tenčí čtvrtkolečka. V hlubší míse smíchám všechny ingredience na zálivku, přidám do ní oloupané a na tenčí kolečka nakrájené špekáčky, oloupanou a na tenká čtvrtkolečka nakrájenou cibuli a také jemně posekané naťové cibulky. Pečlivě promíchám a nechám v chladnu asi hodinu odležet.

Před dokončením přípravy pokrájím na tenčí proužky salát, žlutou i červenou papriku a na tenčí kolečka, případně půlkolečka kyselé okurky. Smíchám s odleženou špekáčkovou směsí a podávám. Na talířích zdobím kopečkem majonézy, podávám třeba s čerstvým nebo aspoň rozpečeným dalamánkem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pro špekáčky platí přinejmenším stejnou měrou to, že kvalita má vždy přednost před cenou. Kupujte zásadně jen osvědčené značky a podezřele levným uzeninám se zdaleka vyhněte.
  • Místo srdíčkového salátu můžete použít menší část ledového salátu.
  • Přidat při závěrečné přípravě salátu můžete i třeba jeden nebo dva jemně posekané řapíky celeru nebo pár ředkviček, pokrájených na tenké plátky. Ani tady se nebojte improvizovat podle momentálních zásob své lednice nebo spíže. 🙂
3+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk