Když nevíte, co s kedlubny

Hlavní jídla Přílohy Vegetariánské

 // 

Gratinované kedlubny s brambory

Určitě každý, kdo se u kuchyňské plotny aspoň trochu ohřál, zná gratinované brambory. Receptů na ně existuje celá řada, nejspíš i vy máte ten svůj oblíbený. Ten dnešní ale mezi ně nejspíš nepatří.

Loni v létě, když jsme jednu chvíli měli přebytek kedlubnů, mě napadla jedna obměna: Gratinované brambory zkombinovat právě s kedlubny. Výsledek? Nad očekávání dobrý, u stolu pěli chválu všichni. Od té doby jsou gratinované kedlubny s brambory u nás občasným hostem, a to i mimo hlavní sezonu.  Míváme je jak coby přílohu, tak i jako samostatné jídlo, třeba v doprovodu rajčatového salátu. Nezkusíte je?

Gratinované kedlubny s brambory

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 300 g brambor
  • 300 g kedlubnů
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml šlehačky
  • 100 g ementálu
  • čtvrt lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Oloupané brambory, kedlubny a cibuli nakrájím na velmi tenké plátky, ideální je nastrouhání na mandolíně. Zapékací mísu vymažu silněji máslem a plátky brambor, kedlubnů a cibule do ní střídavě naskládám, při tom průběžně solím a kořením mletým černým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Šlehačku osolím a promíchám s oloupanými a prolisovanými stroužky česneku a zaliju jí pekáček s brambory, kedlubny a cibulí. Dám péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 45 – 50 minut, v polovině pečení posypu nastrouhaným sýrem.

Gratinované kedlubny s brambory

Ještě něco k tomu:

  • Pokud máte po ruce čerstvé bylinky, můžete s jejich pomocí vytvořit nejrůznější variace tohoto jídla. Jednotlivé vrsty brambor, kedlubnů a cibule můžete proložit například jemně nasekanými lístky libečku, tymiánu nebo třeba estragonu. Použít ale můžete i bylinky sušené, například šalvěj.
  • Ementál lze samozřejmě nahradit i jiným tvrdým sýrem, použít ale můžete i třeba nějaký plísňový.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *