Knedlíky ve všech možných podobách

Hlavní jídla Vegetariánské

 // 

Zapékané bramborové knedlíky se špenátem a parmazánem

Bez debaty patří k české klasice a rozhodně se jim nevyhýbám ani já. Těch možností! Ovšem – knedlíky musejí každopádně být domácí, při pohledu na ty hotové v nabídce supermarketů mně bývá velmi smutno. 🙁 Při přípravě domácích knedlíků na množství surovin rozhodně nešetřím. Jednak jsou knedlíky hodně jedlá záležitost a většinou jich po obědě zbývá o dost méně, než jsem původně odhadoval, a navíc se knedlíky dají velmi dobře zmrazit na příště. Jedním z receptů, kdy zbytky knedlíků báječně využiju, jsou zapékané bramborové knedlíky se špenátem a parmazánem. Další z řady knedlíkových jídel, o kterých jsem tady psal už před časem.

 

Zapékané bramborové knedlíky se špenátem a parmazánem

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut zapékání
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 4 porce bramborových knedlíků
  • 500 g listů čerstvého špenátu
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 100 g parmazánu
  • špetka mletého muškátového květu
  • sůl
  • mletý černý pepř

 

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • strouhanka

 

postup:

Na másle nechám za občasného míchání zesklovatět oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, přihodím oloupané a jemněji nasekané stroužky česneku a ještě chvíli restuji. Pak přidám opraný špenát, osolím, opepřím, ochutím špetkou mletého muškátového květu a velmi krátce podusím, jen co listy zavadnou. Přidám bramborové knedlíky, nakrájené na středně velké kostky a nastrouhaný parmazán, vše promíchám. Do zchladlé směsi špenátu a knedlíků nakonec vmíchám osolenou a opepřenou zakysanou smetanu, rozšlehanou s vejci.

Zapékací mísu vymažu máslem a vysypu strouhankou, urovnám do ní směs knedlíků, špenátu a vajec. Zapékám v rozpálené troubě při 180 stupních asi 25 minut.

 

Ještě něco k tomu:

  • Bramborové knedlíky můžete nahradit noky nebo knedlíky houskovými, připravit můžete i z těstovin.
  • Místo parmazánu lze použít i sýr Gran Moravia nebo třeba Čedar.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *