Koláč od maminky

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Křehký jablečný koláč

Tenhle koláč mám spojený s dětstvím, ze všech moučníků – a že jich bylo – tento máma pekla asi nejčastěji. Dobré těsto naspod i navrchu a mezitím šťavnatá vrstva jablíček. To vše bohatě pocukrováno, s opojnou vůní skořice a jablek.

Podobných receptů je celá řada a já ten mámin sice nemám, ale ze všech možných je právě tenhle oné vzpomínce na moje dětství nejblíž. Pochutnejte si! 🙂

 

Křehký jablečný koláč

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 60 minut chlazení těsta + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: snadné

 

suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g cukru moučky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g másla
  • 100 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 1 bílek na potření

 

náplň:

  • 1 kg jablek
  • hrst jader vlašských ořechů
  • hrst rozinek
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce bramborového škrobu (Solamyl)
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka kyseliny citrónové

 

  • moučkový cukr na posypání koláče

 

postup:

Mouku a cukr proseju do mísy, přidám kypřící prášek a sůl a promíchám. Do směsi nastrouhám máslo a znovu promíchám. Přidám mléko smíchané s odděleným žloutkem a rukama rychle vypracuji těsto. To uložím do potravinářské fólie nejméně na jednu hodinu do lednice.

Na okurkovém struhadle nastrouhám omytá a jadřinců zbavená jablka, přidám na menší kousky rozlámaná jádra vlašských ořechů, rozinky, cukr, kyselinu citrónovou a skořici, popráším Solamylem a vše promíchám.

Vymažu pekáček nebo menší hlubší plech. Vychlazené těsto z lednice rozdělím na dvě poloviny. První rozválím na lehce pomoučeném vále na placku o velikosti pekáčku a pomocí válečku, na který placku navinu, ji přenesu do pekáčku. Na placku zlehka rozetřu směs jablek a přiklopím ji druhou plackou, vyválenou z druhé poloviny těsta.

Vrchní placku potřu rozšlehaným bílkem a vidličkou ji asi na deseti místech propíchám. Peču při 180 stupních asi 30 minut do růžova. Po vychladnutí pocukruju, nakrájím ostrým nožem a přendám na mísu.

 

Ještě něco k tomu:

  • Jablka loupat nemusíte, slupky v koláči vůbec nevadí, ba možná naopak.
  • Rozinky do náplně přidejte suché, není tedy třeba je namáčet v rumu, vlhkost nasají z nastrouhaných jablek.
  • Místo kyseliny citrónové můžete náplň zakápnout trochou citrónové šťávy.
  • Pokud máte jablka příliš šťavnatá, lze náplň zahustit trochou strouhanky.
  • Místo másla můžete použít i některý z tuků na pečení, třeba Heru, Solamyl lze nahradit kukuřičným škrobem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *