Gratinované brambory
Publikováno: 19.11.2020

Komu by nechutnaly?

Gratinované brambory patří mezi gastronomické evergreeny, zná je určitě každý. Méně nebo více se ale liší jednotlivosti v receptech na ně. Samotná smetana na šlehání nebo smetana smíchaná napůl s mlékem? Před zalitím brambor smetanu přivést k varu nebo to není třeba? Nebo použít smetanu zakysanou? Sýr ano nebo ne? A jaký? S cibulí nebo bez? A co česnek? Nebo brambory nakrájet na silnější plátky a trochu předvařit? A co je předvařit rovnou ve smetaně?

Každý má zkrátka ten svůj osvědčený, zaručeně nejlepší recept. Rozhodně nechci tvrdit, že úplně top je právě ten můj. Nicméně právě takto připravené gratinované brambory nejvíce chutnají u nás doma. 😊

 

Gratinované brambory

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 50 inut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 500 g brambor
  • 1 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce odrhnutých lístků tymiánu
  • půl lžíce nahrubo nasekané natě libečku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • půl lžičky celého kmínu
  • dvě špetky strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 100 g tvrdého sýra

 

postup:

Omyté a oloupané brambory nastrouhám na velmi tenké plátky, nejlépe to jde na mandolíně. Asi jednu naplátkovanou bramboru odložím stranou, ostatní dám do větší mísy. Přihodím oloupanou cibuli, nakrájenou na velmi tenká čtvrtkolečka, oloupané, nahrubo nasekané stroužky česneku, odrhnuté lístky opraného tymiánu a také nahrubo nasekanou libečkovou nať. Vše v míse osolím, okořením celým kmínem, strouhaným muškátovým oříškem a čerstvě mletým černým pepřem a velmi dobře promíchám.

Zapékací mísu vymažu jednou lžící másla a urovnám do ní bramborovou směs, kterou mírně upěchuji a zakryju ji odloženými bramborovými plátky. Vše rovnoměrně zaliju mírně osolenou smetanou a nakonec ještě povrch mírně posolím a opepřím a pokladu vločkami zbylého másla.

Dám do trouby, nastavené na horkovzduch a vyhřáté na 180 stupňů. Peču asi 50 minut, zhruba v polovině stejnoměrně posypu strouhaným sýrem, který by nakonec měl mít lehce zlatavou barvu.

Podávám jako přílohu k méně tučným masům nebo ve zhruba dvojnásobném množství jako hlavní chod, ideálně doplněný rajčatovým salátem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud gratinované brambory podávám jako samostatné jídlo, dávku sýra zdvojnásobím.
  • Ideální na gratinování jsou brambory varného typu A, tedy salátové, s menším množstvím škrobu.
  • Pokud máte nové, zdravé brambory s tenkou slupkou, stačí je jen dobře omýt, loupat je nemusíte.
  • Jako tvrdý sýr na gratinované brambory nejčastěji volím napůl namíchanou goudu a grana padano. Sýr můžete i vynechat, pokud gratinované brambory podáváte jako přílohu k tučnějšímu masu.
  • Experimentovat můžete se zelenými bylinkami, dobré do gratinovaných brambor je třeba čerstvé oregano, bazalka, hladkolistá petrželka, pažitka nebo rozmarýn či šalvěj.
  • Trochu jinou variantu gratinovaných brambor získáte, když místo cibule použijete najemno nakrájený pórek.
4+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk