Královna imunity

Polévky

 // 

polevka_z_hlivy

Je to tak, o hlívě ústřičné se píše v samých superlativech, však jste se s tím nejspíš i sami setkali. V nadsázce o této houbě řečeno: Prakticky cokoli vás v souvislosti s vaším zdravím může napadnout, hlíva má do toho co mluvit. A co víc: Hlíva ústřičná má i výbornou chuť! Není proto divu, že po žampionech a šiitake je prý třetí celosvětově nejpěstovanější houbou právě hlíva.

Už několik let po sobě jsme vždycky přes léto i u nás doma, ve stodole hlívu ústřičnou pěstovali. No, pěstovali… Stačilo jen koupit plastový pytel se speciálně připraveným substrátem, prorostlým podhoubím hlívy a pak už si jen bez jakékoli další úpravy a práce počkat na úrodu.

V kuchyni se hlíva dá využít do mnoha jídel a omáček (jen namátkou: skvělé jsou z ní řízky, karbanátky nebo sekaná, guláš, paštika nebo teplý houbový salát, výborná je i s těstovinami nebo třeba s pohankou), hlíva je ale úžasná také k nakládání, k sušení, dá se i udit nebo kvasit.

Mnohé z toho jsem už zkusil. Jedním z nejčastějších hlívových evergreenů je ale u nás doma (a určitě nejen u nás) falešná dršťková polévka. Tedy, slůvko falešná vlastně není moc na místě, protože tahle polévka se od té pravé dršťkové vzhledově ani chuťově příliš neliší. Jedním slovem: Podobně jako pravá dršťková je i ta z hlívy vážně skvělá, s křupavým rohlíčkem nebo domácí houskou opravdu nemá chybu. A tak když jsem před pár dny doma v právě přinesené farmářské bedýnce objevil i hlívu, prakticky nebylo pochyb o tom, co z hlívy i tentokrát bude.

 

Falešná dršťková polévka z hlívy

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velká petržel
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 5 stroužků česneku
  • 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
  • špetka nebo dvě mleté pálivé papriky
  • 3 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce libečku
  • 1 lžíce majoránky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Nejdříve si připravím houby a zeleninu. Hlívu očistím, opláchnu, nechám okapat a nakrájím na asi půlcentimetrové proužky. Mrkev i celer oloupu, omyji a nastrouhám na okurkovém struhadle na také pokud možno delší nudličky. Stroužky česneku oloupu, jeden odložím stranou a zbylé nahrubo nasekám.

Oloupanou a drobněji nakrájenou cibuli orestuji na sádle ve větším hrnci za občasného míchání do sklovata. Pak přihodím pokrájenou hlívu, drcený kmín a asi 10 minut za častějšího míchání dusím. Poté vše zasypu moukou a dalších asi 5 minut, teď už za častého míchání restuji. Nakonec přisypu sladkou i pálivou papriku a krátce ještě promíchám.

K základu přileji studený hovězí vývar a vše dobře promíchám. Přidám rajčatový protlak, nastrouhanou mrkev i petržel a nasekané stroužky česneku, tymián i libeček, opepřím a osolím a přivedu k pomalému varu.

Po 20 až 30 minutách by hlíva měla být měkká. V případě potřeby polévku dopepřím, dosolím, přidám majoránku a také zbylý, prolisovaný stroužek česneku.

 

Ještě něco k tomu:

  • Délka varu hlívy záleží na tom, jak vzrostlé plodnice jsou. Hlíva během varu ale nikdy nezměkne úplně, vždycky bude trochu na zkus. I proto se na falešnou dršťkovou polévku skvěle hodí.
  • Před sušenými bylinkami dávám v sezoně samozřejmě přednost těm čerstvým.
  • Pro zjemnění můžete do hotové polévky přidat ještě lžíci másla.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *