Kynutý hruškový majolkový koláč s drobenkou
Publikováno: 16.03.2019

Majonéza do kynutého těsta? Určitě, říkávaly babičky

Rád se probírám starými kuchařkami a recepty našich babiček, opisovanými z generace na generaci a přinášejícími tichá svědectví o tom, jak naši předci žili, jak se stravovali. Zajímá mě, jak se jídelníček postupem času měnil, baví mě domýšlet se příčiny těchto proměn.

Do kategorie takových receptů minulosti určitě patří i kynuté těsto s majolkou. Lze se dnes jen dohadovat o důvodech, proč babičky do těsta dávaly právě majonézu. Bylo to kvůli vláčnosti těsta? Anebo kvůli jednoduchosti přípravy, kdy třeba právě následující recept se díky majonéze obejde bez vejce i bez dalšího tuku? Těžko dnes říct, aspoň mně se odpověď zatím najít nepodařilo.

Každopádně následující kynutý ovocný koláč s těstem s přídavkem majonézy určitě vyzkoušejte. Je rychlý, jednoduchý, z dnešního pohledu originální a přitom velmi dobrý. A jedna rada na závěr: Pokud můžete, vydržte s nakrojením tohoto koláče až do druhého dne, kdy krásně zvláční.

Kynutý hruškový majolkový koláč s drobenkou

 

Kynutý hruškový majolkový koláč s drobenkou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 45 minut kynutí + asi 45 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g majonézy
  • 2 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 600 g hrušek
  • 1 větší citrón

 

na drobenku:

  • 100 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 vanilinový cukr
  • 1 lžíce cukru krupice

 

na potření krajů koláče:

  • 1 vejce

 

postup:

Ve vlahém mléku dobře rozmíchám lžíci cukru, jednu lžíci hladké mouky a čerstvé droždí, pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny. Do hnětací mísy proseju zbylou mouku, přidám majonézu, špetku soli a vzešlý kvásek, v robotu s hákem uhnětu během asi 10 minut kompaktní nelepivé těsto. To zakryju utěrkou a dám asi na 45 minut kynout, během této doby by těsto mělo svůj objem zhruba dvojnásobit.

Mezitím omyju hrušky, rozkrájím je na čtvrtky, odkrojím jadřince a stopky, pak hrušky nakrájím na zhruba půlcentimetrové plátky, které v míse promíchám s citrónovou šťávou.

Vykynuté těsto rozválím na vále na velikost plechu. Pomocí válečku, na který těsto namotám, jej přenesu na plech vyložený pečícím papírem a těsto na plechu urovnám. Po obvodě těsta vytvořím malé úzké okraje. Koláč rovnoměrně pokladu plátky hrušek, které by měly celý koláč zakrýt.

Koláč rovnoměrně posypu drobenkou, kterou jsem vytvořil promícháním hrubé mouky, měkkého másla, cukru a špetky soli. Okraje koláče potřu rozšlehaným vejcem. Koláč peču při 180 stupních asi 40 – 45 minut. Upečený koláč poznám špejlí, zabodnutou do středu těsta, na které při vytažení nesmějí být zbytky těsta.

Kynutý hruškový majolkový koláč s drobenkou

 

Ještě něco k tomu:

  • Pro přípravu tohoto koláče použijte velký plech do trouby, tedy o rozměrech asi 40 x 35 centimetrů.
  • Místo čerstvého droždí můžete rovnou do těsta přidat 1 balíček droždí sušeného, v tom případě mléko a cukr přidáte rovnou do těsta.
  • Vejce na potření krajů koláče nespotřebujete celé, já podobné zbytky ukládám do mrazáku a využiju je při jiných vhodných příležitostech.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk