Zelná polévka – recept
Publikováno: 26.05.2021

Moje první polévka

Vidím to jako včera. Vařil jsem si ji ve svém prvním, pronajatém bytě, krátce po nástupu do svého prvního zaměstnání, podle odkudsi vyčteného receptu. A pamatuji si také, že se nečekaně u mě tehdy zastavilo pár kolegů z práce a že i jim tato moje první polévka prý hodně chutnala. Byla to zelňačka a ve svém dodnes uschovaném prvním sešitu s opsanými recepty mám u ní poznámku Vynikající. 😊

Od té doby uplynulo už hodně vody, ale k oné polévce z kysaného zelí se vracím s několika drobnějšími vylepšeními dodnes a mám ji moc rád. U nás doma bývá s čerstvě upečeným rohlíkem i k večeři.

Zelná polévka s fazolemi, houbami, švestkami a uzeninou

 

Zelná polévka s fazolemi, houbami, švestkami a uzeninou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 2 hodiny namáčení hub + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 250 g kysaného zelí
  • 200 g fazolí v rajčatové omáčce (z konzervy)
  • hrst sušených hub
  • hrst sušených švestek
  • 2 špekáčky
  • 1200 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 až 2 lžíce krupicového cukru
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • pažitka

 

postup:

Sušené houby trochu rozlámu a předem asi na dvě hodiny namočím do malého množství horké vody.

Oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli orestuji za občasného míchání ve velkém kastrole na sádle do sklovata, ke konci na chvíli přihodím trochu posekaný česnek. Přidám pokrájené kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočeny, sušené švestky, oloupané a na kostičky nakrájené špekáčky, kmín a mletý černý pepř. Přivedu k varu a vařím asi čtvrt hodiny. Na konci varu přidám fazole i s rajčatovou omáčkou, podle chuti cukr a také zakysanou smetanu, v níž jsem dobře rozmíchal hladkou mouku. Nechám už jen krátce přejít varem.

V talíři polévku sypu posekanou pažitkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Fazole můžete použít i nekonzervované, předem uvařené. V tom případě přidejte společně s nímí do polévky i dvě lžíce rajčatového protlaku.
  • Špekáčky používám jedině ty od našeho osvědčeného místního řezníka. Jako alternativu můžete vzít kvalitní, na kolečka nakrájenou klobásu, klidně i pikantnější, máte-li rádi. Kolečka klobásy můžete ještě před cibulí opéct na sádle a pak je vyjmout a přidat je až do hotové polévky na závěr.
1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk