Rychlokvašky
Publikováno: 13.08.2019

Nakládačky podruhé aneb Tátova okurková vášeň

Rychlokvašky mám odjakživa spojené s mým tatínkem, který je už od svého ranného dětství miloval, vůbec nejvíc prý s chlebem se sádlem a škvarky 🙂  Nevzpomínám si sice, kdy jsem je poprvé ochutnal já, však oblibu k nim jsem zdědil. 🙂 Vím ovšem jistě, že vůbec první recept na kvašáky jsem zaregistroval v půvabné herecké kuchařce Jiřiny Šejbalové Vaříme na chatě.

Můj oblíbený recept na rychlokvašky je ale trochu jiný. Jeho hlavní ingrediencí totiž není poměrně velké množství soli, ale ocet. Dělávám je pravidelně každé léto, báječně se tak totiž zužitkují přerostlé nakládačky. Tyhle kvašáky mají skutečně říz a pokaždé se jen po nich zapráší. Však sami uvidíte! 🙂

 

Rychlokvašky

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 2 týdny odležení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 2,5 kg větších okurek nakládaček
  • 1 litr lihového octa
  • 1 litr vody
  • 600 g cukru krupice
  • 100 g soli
  • 3 středně velké cibule
  • 1 středně velká mrkev
  • asi 6 stroužků česneku
  • větší snítka čerstvého libečku
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 5 hřebíčků
  • 10 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů

 

postup:

Okurky pečlivě omyju, v případě potřeby vydrbu kartáčkem a každou na několika místech propíchnu vidličkou. Cibuli oloupu a nakrájím na středně silná kolečka, na kolečka nakrájím i očištěnou mrkev, stroužky česneku oloupu. Okurky, kolečka cibule a mrkve a stroužky česneku narovnám do vymyté pětilitrové lahve nebo jiné velké skleněné či keramické nádoby.

Vodu s octem, solí, cukrem a vším kořením včetně listů zeleného libečku přivedu k varu a horkým nálevem i s kořením připravené okurky v lahvi zaliju. Okurky zatížím, tak aby byly potopeny, sklenici uzavřu – například mikrotenovým sáčkem a gumičkou – a na chladném místě nechám uležet asi 2 týdny.

Rychlokvašky

 

Ještě něco k tomu:

  • Také při přípravě rychlokvašek můžete experimentovat a podle své chuti vyzkoušet i jiné přísady, třeba kopr, chilli papričky, křen, ale i celer, petržel nebo vinné či višňové listy.
11+
1

Komentář

Na facebooku mně tenhle recept padl do oka kvůli tomu, že v něm nejsou kvanta soli, tak jako u tradičních návodů na rychlokvašky. Po těch máme pokaždé ukrutnou žízeň a většinou navíc pálí žáha:-( Nelenila jsem a tento recept vyzkoušela a mohu jen doporučit ostatním! Díky za něj:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk