Jablkový linecký koláč
Publikováno: 26.06.2020

Nejlepší babiččin koláč

Tohle byl jednoznačně nejoblíbenější koláč mého dětství! Křehounké, tuze dobré těsto nahoře i dole, mezitím nastrouhaná jablíčka. Jemně pocukrováno. Toť vše. Jednoduché, ale úžasně dobré! Jablkový linecký koláč pekla moje babička a já bych snad byl schopen i jako dítě sníst najednou celý plech. 🙂

Když už tady babička nebyla a já se sám začal pohybovat kolem plotny, často jsem na onen babiččin jablečný koláč vzpomínal a po tom správném receptu jsem pátral hodně dlouho. Nakonec se ale povedlo a teď ten recept chráním jak oko v hlavě. A hlavně právě v této době, kdy je nová úroda ovoce ještě na stromech a z té loňské zbývají prakticky už jen jablíčka, dělám tento koláč nejčastěji.

 

Jablkový linecký koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 60 minut odležení těsta + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • vanilkový lusk
  • špetka soli

 

na náplň:

  • 1000 g jablek
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • špetka kyseliny citrónové
  • špetka skořice

 

na vymazání plechu:

  • máslo

 

k posypání hotového koláče:

  • moučkový cukr

 

postup:

Do větší mísy proseju mouku společně s cukrem a kypřícím práškem, přidám špetku soli a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Do sypké části těsta rozsekám pomocí nože změklé máslo, přidám vejce a mléko a rukama krátce, ale dobře propracuju. Těsto zabalím do potravinové fólie a dám asi na hodinu odležet do lednice.

Mezitím připravím náplň. Omytá jablka zbavím jadřinců i se slupkou nastrouhám na okurkovém struhadle. Přidám pudinkový prášek, cukr a špetku skořice a kyseliny citrónové. Dobře promíchám.

Středně velký plech vymažu máslem. Na vále, lehce poprášeném hladkou moukou, vyválím do velikosti plechu polovinu odleželého těsta. Pomocí válečku těsto přenesu na plech, prsty těsto v plechu dorovnám tak, aby mělo asi centimetr zvednutý okraj. Na takto připravenou první polovinu těsta stejnoměrně rozprostřu jablkovou náplň. Pak na pomoučeném vále vyválím druhou polovinu těsta a opět pomocí válečku přenesu na plech tak, aby těsto náplň zakrylo. Přebytečné konce těsta odříznu a ozdobím jimi vršek koláče.

Peču v troubě, rozpálené na 180 stupňů, asi 30 minut. Hotový koláč začíná zlátnout, špejli do něj zapíchnutou vytáhnu bez jakýchkoli zbytků těsta. Vychladlý koláč posypu moučkovým cukrem.

Jablkový linecký koláč

 

Ještě něco k tomu:

  • Vanilkový lusk můžete nahradit vanilinovým cukrem, v tom případě ale dejte do těsta o to méně moučkového cukru.
  • Máte-li rádi, do těsta můžete přidat i citrónovou kůru.
  • Pokud nastrouhaná jablka pustí šťávy hodně, trochu jí raději odeberte, spodní část koláče by se špatně pekla.
  • Když jsem doma nenašel vanilkový pudink, použil jsem karamelový. Vy to raději nedělejte. 🙁
  • Místo jablek můžete jako náplň použít i méně zralé hrušky nebo rebarboru. Dobrý je ale i s náplní tvarohovou.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk