Není nad domácí müsli

Malá jídla Ostatní Vegetariánské

 // 

Aktualizováno

Křupavé snídaňové müsli - suroviny

Už jsem tady psal o celozrnných snídaňových sušenkách, které jsou u nás doma každý den na stole a které se ani po letech ještě nepřejedly (možná i proto, že se mně díky vášni po neustálé improvizaci pokaždé povedou upéct v trochu jiné verzi). Pokud vás zajímá recept, tady jsou snídaňové ovesno špaldové sušenky s brusinkami.

Přiznám se ale bez mučení: Já sám těmto domácím snídaňovým sušenkám neholduju. Dávám totiž přednost domácímu zapékanému müsli, či spíše granole (granola je označení pro pečené müsli). Po letech hledání a zkoušení stále nových a nových kupovaných směsí müsli či granoly, jimž pokaždé něco málo či více chybělo (a to nemluvím o ceně…), jsem se totiž k výrobě domácí granoly dopracoval. Přesně takové, jaká mně chutná nejvíc. 🙂

Podobně jako zmíněné sušenky ani tato domácí granola se nikdy nepřejí. U snídaně si ho do jogurtu s čerstvým ovocem pravidelně přidávám už několik let. A pokaždé se stejně velkou chutí! 🙂

Snídaňová granola přímo vybízí k namíchání podle toho, co máte rádi. Pro někoho jsou to posekané sušené meruňky nebo švestky, pro druhého třeba kousky čokolády, pro dalšího kešu oříšky či pistácie. Sami určitě odhadnete, zda tu kterou ingredienci přidat do směsi hned na začátku, ještě před tepelnou úpravou, nebo zda ji doplnit až do hotového müsli.

Tady je moje osvědčená verze, pochopitelně tu a tam aktuálně měněná podle toho, jaká semínka či zavařeninu mám právě po ruce.

Křupavá snídaňová granola

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 g celozrnných ovesných vloček
  • 250 g špaldových celozrnných vloček
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g neloupaných mandlí
  • 100 g jader vlašských ořechů, nahrubo rozlámaných
  • 100 g jader lískových ořechů
  • 50 g sušených kokosových chipsů
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g semínek tykve
  • 100 g sezamových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 100 g sušených brusinek
  • 10 lžic medu
  • 200 g kvalitního džemu
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • půl lžičky soli

postup:

Všechny uvedené suroviny kromě brusinek sesypu do dostatečně velké mísy a jednou rukou pečlivě promíchávám, dokud jednotlivé ingredience – hlavně med a džem – nejsou ve směsi rozmíchány opravdu rovnoměrně. Vždy, když se směs začne na ruku lepit příliš, pomohu si druhou čistou rukou a pevnější kuchyňskou stěrkou nalepenou směs od ruky oškrábnu.

Pečícím papírem vyložím plechy na pečení, pokud možno s vyšším okrajem, na uvedené množství surovin potřebuji tři plechy. Směs na plechy rovnoměrně rozdělím a rozprostřu a dám péct do trouby předehřáté na 170 stupňů s programem horký vzduch. (Pokud nemáte horkovzdušnou troubu, nastavte ji asi na 180 stupňů).

Křupavá snídaňová granola

Po čtvrthodině pečení směs, která by na povrchu měla být už zlatavá, na každém plechu promíchám, tak aby se celá vrstva směsi propekla stejnoměrně a pořadí plechů v troubě prohodím. Směs na každém plechu promíchám a pořadí plechů prohodím ještě dvakrát, vždy po dalších deseti minutách pečení. Během posledního promíchání přidám rovnoměrně do obsahu každého plechu brusinky. Hotovo by mělo být asi po 35 až 45 minutách, podle toho, jak vysoká vrstva granoly v troubě je. Hotová granola by měla být zlatavě hnědá (určitě ne ale tmavě hnědá, se spálenými brusinkami).

Hotovou granolu nechám úplně vychladnout, pak ji sesypu a uzavřu do vzduchotěsných nádob.

Křupavá snídaňová granola

Ještě něco k tomu:

  • Zatímco jádra vlašských ořechů do granoly vzhledem k jejich velikosti předem v ruce nahrubo rozlámu, lískové ořechy i mandle přidávám celé a neloupané. Pokud by vám slupka nebo i případně velikost jader vadily, můžete je sloupnout (mandle po chvilkovém ponoření do vařící vody, lískové ořechy po kratším orestování na suché teflonové pánvi) a nahrubo posekat v kutru.
  • Z uvedeného množství surovin vyrobíte okolo dvou kilogramů skvělé domácí granoly, která ve vzduchotěsných obalech bez problému vydrží i půl roku. Samozřejmě, pokud jste zvyklí snídat müsli nebo granulu jen občas nebo si pro začátek zkusit udělat jen trochu na zkoušku, jednoduše smíchejte všechny ingredience v menším, poměrně sníženém množství. Pokud ale i vám doma cereální snídaně vyhovují, jsem si jist, že i vy určitě nebudete nad váhami surovin váhat. 🙂

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *