Nadýchaná bublanina s červeným rybízem
Publikováno: 12.10.2021

Ohlédnutí za létem

Dnes už ani nevím, odkud ke mně následující recept připlul. Tuším, že z Instagramu, každopádně se jeho autorovi předem omlouvám, že jeho jméno neuvádím, i když jsem si recept trochu upravil. Ta bublanina je ale vážně skvělá. Těsto, které dlouho vydrží nadýchané a jako téhož dne upečené, vláčné, voňavé, prakticky bez tuku a přitom velmi jedlé, navíc vhodné i pro těžší a šťavnatější ovoce, včetně toho z mrazáku.

Letos jsem ji pekl už několikrát, naposledy před pár dny, kdy jsem už sáhnul právě do mrazáku, po zásobách červeného rybízu, sklizeného začátkem prázdnin. Prostě to bylo takové hlédnutí za létem. Před pár týdny jsem tuto bublaninu ještě stihl upéct s čerstvým ovocem, s mirabelkami. Byly namíchány ze dvou barev, takže koláč byl krásně veselý. Do příštího léta ale s touto bublaninou určitě nečekejte.

Nadýchaná bublanina s mirabelkami

 

Nadýchaná bublanina

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 35 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 500 až 700 g ovoce
  • 160 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • 260 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • kůra z 1 bio citronu
  • sůl

 

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • hrubá mouka

 

k podávání:

  • moučkový cukr

 

postup:

Ovoce omyji a vypeckuji, pokud to je třeba a jde to. Středně velký plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Hladkou i polohrubou mouku proseji do mísy, promíchám s kypřícím práškem do pečiva a odložím stranou. Troubu nechám rozehřát na 180 stupňů.

Bílky oddělím od žloutků, z bílků se špetkou soli ušlehám tuhý sníh. Žloutky dám do mísy od robotu, přidám krupicový i vanilkový cukr a také kůru, ostrouhanou z omytého bio citronu. Metlou v robotu směs žloutků, cukrů a citronové kůry utřu do hladké, světlé pěny, trvá to asi 10 až 15 minut.

Do pěny v míse robotu potom postupně přidávám střídavě mléko a směs mouky s kypřícím práškem a pomalu prošlehávám. Nakonec už jen ručně lehce vmíchám sníh z ušlehaných bílků.

Těsto rovnoměrně rozetřu do vymazaného a vysypaného plechu a pokladu ovocem.

Peču v předehřáté troubě do světle zlatava. Okraje upečené bublaniny se oddělují od plechu, špeji zapíchnutou do upečeného těsta musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Rozkrájenou podávám posypanou moučkovým cukrem.

 

Ještě něco k tomu:

  • Plech nebo pekáček na uvedené množství těsta používám o velikosti asi 25 x 30 cm, vymažu a vysypávám jej opravdu důkladně.
  • Skvělá je tato bublanina pochopitelně i s třešněmi, ale i s višněmi, švestkami, meruňkami nebo lesními plody.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk