Ono se řekne lečo…

Hlavní jídla

 // 

Lečo

Prachobyčejné lečo, řeknete. To přece umí každý. Když se ale zeptáte na konkrétní ingredience a postup, každý vám odpoví trochu (a někdy i více) něco jiného. Zkrátka a dobře: I lečo je v oné kategorii jídel, o kterých se vedou vášnivé diskuze, jak vlastně má jejich příprava vypadat. Lečo s vajíčkem nebo bez? S uzeninou nebo bez? A když, tak jakou? S brambory nebo s pečivem?

I já mám lečo velmi rád, už od dětských let. Přiznávám, že jako malému capartovi mně dokonce chutnalo i to kupované z konzervy nebo sklenice, s celou moravskou klobásou, či spíš s pidi klobáskou. Také pamatujete?

Sám jsem pak vyzkoušel nepočítaně nejrůznějších verzí leča a nakonec se po dost dlouhé době dopracoval k následující verzi, která mně (a to zdůrazňuji!) vyhovuje nejvíc. S trochou špeku, s namixováním dvou druhů čerstvé papriky, ale i mleté sladké i pálivé, s přidáním pórku, libečku, petrželky i tymiánu, také s trochou rajčatového protlaku a ještě s malým množstvím zeleninového vývaru, přilitého při začátku restování.

Tahle moje verze leča mně chutná nejvíc. Lečo je voňavé, lehce pikantní a plné chuti, rajčata i paprika by měly být dobře poznatelné, stejně jako i jemně nasládlý, svěží akcent pórku a cibule. Nikomu ale tu jeho představu o tom „pravém“ leču rozhodně neberu! 🙂

Lečo

  • doba přípravy: asi 40 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 700 g čerstvých paprik (ideálně polovina červených silnostěnných a polovina zelených tenkostěnných)
  • 350 g rajčat
  • 2 středně velké cibule
  • asi čtvrt menšího pórku (nejlépe střední části)
  • 1 lžíce sádla
  • 50 g špeku
  • 2 polotvrdé pikantnější klobásy
  • 4 vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce nasekané natě libečku
  • 1 lžíce nasekané natě hladkolisté petržele
  • půl lžičky tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml zeleninového vývaru
  • špetka krupicového cukru
  • sůl
  • mletý černý pepř

k podávání:

  • nasekaná nať hladkolisté petrželky
  • pečivo

postup:

V těžším litinovém kastrole nasucho za stálého míchání krátce opeču oloupané a na kolečka nebo půlkolečka nakrájené klobásy. Opečené je z kastrolu vyndám a odložím stranou.

Do výpeku po klobásách přidám sádlo a na kostičky nakrájený špek a oloupanou a hruběji nakrájenou cibuli, kterou za občasného míchání orestuji do sklovata. Přihodím omytý a na čtvrtkolečka nakrájený pórek a restuji ještě asi 5 minut.

Potom přidám mletou sladkou i pálivou papriku a krátce za stálého míchání zarestuji. Přidám na drobnější proužky omyté a nakrájené čerstvé papriky, posekanou nať libečku i petrželky, tymián a mletý kmín, zaliju zeleninovým vývarem, osolím a opepřím a restuji za občasného míchání asi 10 až 15 minut. Během této doby by se většina tekutiny měla odpařit a čerstvá paprika by měla být skoro měkká, ale ještě lehce na skus.

Pak přidám rajčatový protlak, krátce za stálého míchání orestuji a přihodím omytá a drobněji nakrájená rajčata. Restuji za občasného míchání dalších 5 minut.

Na závěr přidám vejce, špetku cukru, v případě potřeby dosolím a dopepřím a míchám do doby, než se vejce srazí. Těsně před koncem přihodím opečená kolečka klobásy, která v leču krátce prohřeji.

Podávám posypané posekanou natí hladkolisté petrželky a s pečivem, nejlépe čerstvým domácím kváskovým chlebem.

Lečo

Ještě něco k tomu:

  • Poměr paprik a rajčat by měl být zhruba dva ku jedné.
  • Pokud klobása obsahuje málo tuku, opečte ji na troše sádla nebo oleje. Chcete-li mít lečo jemnější, místo klobásy použijte kvalitní špekáčky.
  • Libeček, petrželka i tymián jsou pochopitelně i do leča lepší čerstvé, jsou chuťově i vůní intenzivnější. Proto máte-li jen sušené bylinky, přidejte jich trochu víc.
  • Místo mleté sladké papriky můžete použít zauzenou, chuť i vůně leča bude zase o něco výraznější.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *