Opět kouzlo jednoduchosti. Sypaný tvarohový koláč

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Sypaný máslový koláč s tvarohem

Tenhle tuze jednoduchý, ale pozornosti rozhodně hodný koláč se před nedávnem dostal i na televizní obrazovku. Prezentovaná verze mně ale úplně neseděla, a to hlavně kvůli prášku do pečiva. Jeho nepříjemně štiplavou chuť jsem totiž v puse cítil ještě hodně dlouho. A také samotné těsto bylo odspodu hodně suché, po daleko větším množství másla koláč přímo žadonil i shora. A tak jsem upravoval, zkoušel a došel k následující podobě.

Sypaný máslový koláč s tvarohem

Sypaný máslový koláč s tvarohem

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 45 minut + zhruba půlden odležení upečeného koláče
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

sypká směs:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli

náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilinový cukr
  • 3-5 lžic mléka
  • 70 g rozinek

na vymazání formy a pokrytí koláče:

  • 250 g másla

na posypání upečeného koláče:

  • moučkový cukr

postup:

Do mísy proseju polohrubou mouku s moučkovým cukrem, přidám špetku soli a dobře promíchám. V druhé míse ručním mixérem prošlehám tvaroh, krupicový a vanilinový cukr, mléko a rozinky.

Dno menší dortové formy pokryju pečícím papírem. Pak papírem pokryté dno i boky formy velmi silně vytřu asi třetinou změklé kostky másla. Polovinu sypké směsi vsypu a urovnám do formy. Na ni nanesu a urovnám tvarohovou směs, na tu navrším druhou polovinou sypké směsi. Zarovnaný povrch koláče rovnoměrně pokladu plátky zbylého másla. Koláč dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů péct dozlatova, trvá to asi na 45 minut.

Upečený koláč nechám chvíli chladnout, pak odeberu boky formy a nechám zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Zchladlý koláč přetáhnu ze dna formy na mísu, odstraním i pečící papír a nechám odležet do druhého dne. Před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Ještě něco k tomu:

  • Rozinky do tohoto koláče nenamáčím, při pečení nasají dostatek vlhkosti z tvarohu.
  • Na vytření formy máslem nešetřete, spotřebujte na to opravdu zhruba třetinu kostky másla.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *