Francouzský jablečný koláč
Publikováno: 01.04.2019

Opravdu luxusní koláč. Vyzkoušejte!

Je docela jednoduchý, velmi dobře vypadá a neméně dobře i chutná. Řeč je o francouzském jablečném koláči. Receptů na něj je celá řada, nicméně já mám dnes na mysli ten nikoli z listového, ale z doma dělaného křehkého, skoro neslazeného těsta, na němž měsíčky jablek trůní v zatuhlé krémovité náplni ze šlehačky, žloutků a trochy cukru. Opravdu luxusní moučník. 🙂 Vyzkoušejte!

 

Francouzský jablečný koláč

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi hodinu chlazení těsta + asi 65 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce vody

 

na náplň:

  • 2 větší jablka
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru moučky
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 lžíce Solamylu
  • špetka soli

 

na vymazání a vysypání formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

 

na posypání upečeného koláče:

  • cukr moučka

 

postup:

Do prosáté hladké mouky přidám vanilinový cukr a špetku soli, nožem v sypké směsi rozsekám a promíchám změklé máslo a posléze i vejce a studenou vodu. Rukou uhnětu kompaktní těsto, které zabalím do potravinové fólie a dám do lednice aspoň na půlhodinu chladit.

Mezitím dno menší dortové formy o průměru asi 22 centimetrů vyložím pečícím papírem a boky vymažu tukem a vysypu hrubou moukou. Pak připravím polevu na koláč důkladným promícháním 250 g šlehačky, dvou žloutků, vyškrábnutého obsahu vanilkového lusku a 60 g cukru moučky, v němž jsem předem rozmíchal Solamyl. Omytá jablka rozčtvrtím, vykrojím jadřince a každou čtvrtku dále rozdělím asi na tři půlměsíčky.

Těsto urovnám do připravené formy, po obvodu vytáhnu okraje do výšky asi 4 centimetrů. Na těsto naskládám měsíčky jablek, která zaliju přichystanou polevou.

Koláč dám do trouby vyhřáté na 180 stupňů a peču asi 20 minut, pak teplotu snížím na 160 stupňů a peču dalších 40 až 45 minut, dokud poleva není zcela tuhá.

Upečený koláč nechám krátce zchladnout, pak vyndám z formy a dám úplně vychladnout na kuchyňskou mřížku. Před podáváním posypu moučkovým cukrem.

Francouzský jablečný koláč

 

Ještě něco k tomu:

  • Jablka na tento koláč vybírejte pevná a kyselejší, ne moučnatá.
  • Vanilkový lusk v přelivu koláče můžete nahradit vanilinovým cukrem, o to méně pak do přelivu dejte cukru moučky.
5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk