Petřiny housky
Publikováno: 06.04.2020

Petřiny housky

Vítězka prvního ročníku české verze skvělé televizní soutěže Peče celá země mě doslova okouzlila. A to nejen tím, jak si před kamerami počínala, co všechno předvedla, jak nezištně pomáhala všem kolem sebe, ale zaujala i svým „cévéčkem“. Matka od pěti dětí, která vedle rodiny zvládne i péči o dům, vesnické hospodářství, udržování lidových tradic a v neposlední řadě i zaměstnání v profesi právničky, má můj hluboký obdiv a velké sympatie! 🙂

Petra Burianová před nedávnem začala na sociálních sítích rozdávat recepty. Jeden je lepší, než ten druhý. A že rychle přibývají! 🙂 Zkusil jsem její kynuté housky a jsem nadšen! Jedním slovem opravdu skvělé. 🙂 Jednoduché, nadýchané, nesmírně jedlé, vláčné i druhý den. Myslím, že se nemohou nepovést. Děkuju za skvělý recept, znamenám si!

 

Kynuté housky

  • doba přípravy: asi 20 minut + celkem asi 3 hodiny kynutí + celkem asi 2 x 12 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 10 kusů

 

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 265 g mléka
  • 20 g droždí (polovina kostky)
  • 50 g sádla
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 a půl lžičky soli
  • půl bílku na potření
  • kmín, mák nebo jiná semínka na posypání

 

postup:

Do hnětací mísy proseju mouku. Udělám do ní důlek, do kterého vliju část mírně vlahého mléka a do něj rozdrobím droždí, které vidličkou promíchám s mlékem a s malou částí mouky. Mísu zakryju utěrkou a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 20 minut.

Mezitím si rozpustím sádlo, tak aby bylo jen mírně vlažné. Do hnětací mísy se vzešlým kváskem přidám jogurt, cukr, sůl a rozpuštěné sádlo. V robotu s hnětacím hákem, případně ručně hnětačkou zpracovávám tak dlouho, dokud těsto není hladké a nelepí se. Pak mísu s těstem zakryju utěrkou a nechám nakynout na dvojnásobek objemu, trvá to asi hodinu.

Vykynuté těsto přendám na vál a rozdělím na deset stejně velkých kusů. Každý kus těsta roztáhnu do obdélníku, který pak smotám do ruličky, ruličku pak rukama vyválím do válečku, dlouhého asi 30 centimetrů. Všech deset válečků by mělo být zhruba stejně dlouhých. Z každého válečku upletu jednu housku. Housky přendám po pěti na dva plechy, vyložené pečícím papírem, potřu bílkem a posypu kmínem, mákem nebo jinými semínky. Oba plechy s houskami zakryju svrchu dvěma dalšími plechy a nechám kynout na zhruba dvě hodiny.

Housky peču dozlatova asi 10 až 12 minut v troubě, rozpálené na 230 stupňů, každý plech zvlášť. Vychladnout nechávám na kovové mřížce.

Petřiny housky

 

Ještě něco k tomu:

  • Návod na pletení housek z jednoho pramene najdete na internetu, pletení je velmi snadné. 🙂
  • Housky je dobré péct na klasický horní a spodní ohřev, ne na horkovzduch, který by je zbytečně vysoušel.
  • Pokud jste vegetariáni, místo sádla přidejte do těsta olej.
1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk