Podle mnohých častá otázka: Jakou polévku dnes?

Polévky Vegetariánské

 // 

brokolicova-kremova-polevka

Upřímně, já tuhle otázku namouduši opravdu neznám, i když mnozí od plotny tvrdí, že u nich je častá. Polévky totiž nejen miluji u stolu v talíři před sebou, ale moc rád je i připravuji v kuchyni u hrnce. Rád je nejen vařím, ale hlavně recepty vymýšlím a při vaření kombinuji, co všechno do polévky tentokrát zužitkuji.

I zdánlivě všední, notoricky známá polévka se dá obměnit na desítky různých způsobů, kdy pokaždé je její výsledná chuť méně či více jiná, originální. A právě tohle mě na přípravě polévek baví nejvíc. I s tím nejjednodušším receptem si můžete hrát prakticky do nekonečna.

Výjimkou není ani dnešní krémová brokolicová polévka. Brokolici můžu v jakékoli podobě, a tak i polévku z ní míváme u nás doma docela často. Jejích nejrůznějších variant určitě sami znáte nebo vymyslíte mnohem víc, než je v poznámkách pod receptem letmo zmíněno. Základní recept mně ale vyhovuje nejvíc. Pusťte se do toho.

 

Brokolicová krémová polévka

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 10 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 1 ks brokolice
  • 1 středně velká brambora
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

k podávání:

  • nať hladkolisté petrželky

 

postup:

Brokolici zbavím zdřevnatělých částí košťálu, omyji ji a rozeberu na malé růžičky. Košťál nakrájím na drobné kostičky a ty odložím stranou.

Na másle ve větším hrnci asi 5 minut za občasného míchání restuji oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli společně s nakrájeným košťálem brokolice, oloupanou a na kostky nakrájenou bramborou a oloupaným a nahrubo nasekaným stroužkem česneku.

Pak přiliji zeleninový vývar, přihodím růžičky brokolice, osolím, opepřím a přivedu k mírnému varu. Vařím asi 10 minut, dokud brokolicové růžičky nejsou měkké, ale ještě trochu na zkus. Několik uvařených růžiček z polévky vyndám a odložím stranou, zbytek polévky tyčovým mixerem dobře rozmixuji.

Nakonec do polévky přidám smetanu, muškátový květ a také odložené růžičky brokolice, v případě potřeby polévku dosolím, dopepřím a přihřeji.

V talířích polévku posypu posekanou natí hladkolisté petrželky.

 

Ještě něco k tomu:

  • I tuto polévku můžete různě obměňovat podle momentální chuti, zásob v lednici a také chuti a nálady. Když například společně s vývarem přidáte do hrnce během vaření polévky i lžíci bílého vína, chuť brokolice bude výraznější. Trochu jinou chuť zase polévka dostane, když na začátku varu do vývaru přidáte lžičku rajčatového protlaku nebo třeba ne víc než půl lžičky strouhaného čerstvého zázvoru. Místo smetany na vaření můžete v polévce nechat rozpustit krémový sýr, případně ji nahradit kokosovým mlékem.
  • V talířích můžete k polévce přihodit pár krutonů z osmaženého chleba nebo bílého pečiva, případně na troše oleje osmažená dýňová semínka. Do polévky také můžete těsně před podáváním rozdrobit trochu plísňového nebo kozího sýra či brynzy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *