Polévka z cukety natotata

Polévky Rychlé Vegetariánské

 // 

cuketa (ilustrační foto)(zdroj pixabay.com)

V létě jsou recepty na zpracování všudypřítomné cukety snad až nedostatkovým artiklem (a to i já mám báječnou hereckou cuketovou kuchařku Jany Štěpánkové), nad trvalou záplavou cuket se zvlášť zahrádkáři často cítí až bezradní. Mimo sezónu se ale z cukety brzy v kuchyni stává vítaný host, aspoň u nás doma.

Následující polévka z cukety je hotová natotata a mívá pokaždé úspěch. Přesvědčte se! 🙂

Cuketová polévka s bramborami a sladkou paprikou

Cuketová polévka s bramborami a sladkou paprikou

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 15 minut varu
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 středně velká cuketa
  • 2 středně velké brambory
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžičky mleté červené papriky
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 lžička sušené bazalky

k podávání:

  • 4 lžíce hrubě strouhaného sýra Gran Moravia
  • čerstvá bazalka

postup:

Na másle krátce osmahnu oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli, přihodím oloupaný, nožem rozmáčklý a hrubě posekaný česnek a ještě chvíli restuji. Pak zasypu hladkou moukou, za stálého míchání krátce zasmahnu a nakonec vmíchám sladkou mletou papriku a ještě malou chvíli základ míchám. Pak přiliju studený zeleninový vývar a vše dobře promíchám, tak aby v polévce nezbyly hrudky. Přihodím oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na kostičky posekanou omytou, ale neloupanou cuketu a sušenou bazalku. Přivedu k varu a za občasného zamíchání vařím asi 15 minut.

Nakonec do polévky za stálého míchání vliju smetanu, polévku prohřeju, ale už nevařím. V talířích sypu nahrubo strouhaným sýrem a nahrubo natrhanými lístky čerstvé bazalky.

Ještě něco k tomu:

  • Trochu jinou verzi této polévky získáte, když červenou sladkou papriku zaměníte za kari.
  • Polévku můžete posypat i jiným tvrdým kvalitním sýrem, třeba čedarem nebo parmazánem.
  • Při podávání polévky můžete přidat i krutóny z bílého pečiva, osmaženého na másle.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *