Požehnané Velikonoce!

Moučníky a dezerty Sezónní Vegetariánské

 // 

jidase-2 (2)

Vyrůstal jsem v ateistické rodině a tak jsem k řadě věcí musel dojít až v dospělosti sám. A týká se to vlastně i kuchyně: Třeba velikonoční jidáše nebo boží milosti znám jen z doslechu, u nás doma nikdy na stole nebyly.

Sám už léta o Velikonocích pravidelně peču beránka nebo mazanec, ty společně s velikonoční nádivkou nechyběly snad nikdy. Až letos jsem se vůbec poprvé odhodlal upéct jidáše, drobnější pečivo, symbolicky připomínající provaz, na kterém se po zradě Ježíše Jidáš oběsil.

Tedy odhodlal jsem se upéct… K pečení jidášů jsem byl tak trochu popostrčen, a to během chatování se „skoročlenkou“ naší rodiny paní Holou, když mně právě na jidáše poslala svůj osvědčený recept.

Do jidášů jsem se pustil na Zelený čtvrtek, kdy se podle tradice jidáše pečou a jedí. Recept paní Holé jsem jen drobně doplnil podle toho, co jsem o jidáších na internetu i v kuchařkách dohledal a čím z toho se nechal inspirovat. Povedly se a chutnaly! Požehnané Velikonoce.

Jidáše s medem

Jidáše s medem

  • doba přípravy: asi 30 minut + celkem asi 90 minut kynutí + asi 20 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet kusů: asi 40 až 50

suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 42 g čerstvého droždí
  • kůra z půlky bio citrónu
  • špetka mletého muškátového květu
  • špetka soli

na potření před pečením:

  • 1 vejce

na potření upečených jidášů:

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

postup:

Do vlahého mléka přidám krupicový cukr, asi 1 lžíci z receptového množství mouky a rozdrobené droždí. Vše dobře rozšlehám a nechám vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.

Mezitím do mísy od robotu proseji mouku. Přidám kůru, ostrouhanou z půlky dobře omytého bio citrónu, špetku soli a muškátového květu, změklé, ale ne rozpuštěné máslo, tekutý med, žloutky a také vzešlý kvásek. V robotu uhnětu nelepivé a hladké těsto, to nechám pod utěrkou asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělím na 40 až 50 stejně velkých dílů. Z každého vyválím tenký, asi 20 centimetrů dlouhý váleček, který stočím do požadovaného tvaru. Postupně je ukládám s patřičnými rozestupy na plechy, vyložené pečícím papírem.

Jidáše potřu rozšlehaným vejcem a nechám ještě asi půlhodiny kynout. Peču v troubě, předem rozpálené na 180 stupňů, asi 15 až 20 minut, dokud jidáše nezpevní a nezezlátnou.

Ještě horké jidáše potřu rozpuštěným máslem, smíchaným s medem a nechám je vychladnout.

Ještě něco k tomu:

  • Jidáše na plechy je třeba ukládat s dostatečně velkým rozestupem, protože před i během pečení ještě dost nakynou. Uvedené množství surovin vyjde na 3 až 4 plechy.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *