Krémová pórková polévka s drožďovými knedlíčky
Publikováno: 01.12.2018

Pro zdraví i na chuť. Zelená polévka s knedlíčky z kvasnic

Tahle polévka je opravdu moc dobrá a přitom hodně jednoduchá, o skvostných drožďových knedlíčcích ani nemluvě! 🙂 Moje babička (jak často si na ni v kuchyni vzpomenu!) dělávala drožďové knedlíčky do polévek docela často. Nejčastěji jsme je mívali s bílou drůbkovou polévkou a pokaždé jsem se na ně skutečně hodně těšil, víc než na samotnou polévku. 🙂

Je zvláštní, že knedlíčky z droždí (ale třeba i drožďová pomazánka nebo polévka) v dnešní době skoro úplně vymizely. Je to škoda nejen kvůli velmi originální chuti, ale i kvůli tomu, že droždí je hodně zdravé, plné vitamínů, skvěle prý působí hlavně na nervy, zrak i pleť. 🙂

Drožďové knedlíčky jsou zvlášť dobré ve vývarech a v zeleninových polévkách, já je nejčastěji dávám do bílé květákové nebo pórkové. Ochutnejte, nebudete litovat! 🙂

 

Krémová pórková polévka s drožďovými knedlíčky

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 15 a 10 minut vaření
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

na polévku:

  • půl pórku
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1100 ml zeleninového vývaru
  • snítka čerstvého libečku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 ml sladké smetany
  • 1 lžíce másla
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

na drožďové knedlíčky:

  • 2 balení čerstvého droždí
  • 3 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • půl lžičky polohrubé mouky
  • 1 lžíce sušené petrželové natě
  • půl lžičky mletého kmínu
  • špetka muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

polévka:

Do vývaru vložím očištěný a nahrubo nasekaný pórek, oloupanou a na čtvrtky rozkrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku a hrubě posekaný libeček. Osolím, opepřím a vařím asi 15 minut. Pak nechám trochu zchladnout a tyčovým mixérem rozmixuji do hladka. Polévku znovu ohřeji, dosolím a dopepřím, přidám muškátový oříšek a nakonec smetanu a lžíci másla, dobře promíchám a již nevařím. V talířích doplním uvařenými drožďovými knedlíčky a sekanou petrželkou.

 

drožďové knedlíčky:

Na másle zpěním velmi drobně nakrájenou cibuli, přidám rozdrobené droždí. Za stálého míchání nechám droždí rozpustit, zahřívám a míchám do té doby, než drožďová kašička zhnědne a začne se oddělovat od tuku. Pak nechám zcela zchladnout. Přidám strouhanku rozmíchanou s moukou, sušenou petrželovou nať, mletý kmín, mletý pepř, muškátový květ, oloupaný a do jemna rozetřený česnek a vejce. Případně ještě podle chuti dosolím a dobře promíchám. Pokud je hmota příliš mazlavá, přidám ještě trochu strouhanky, pokud je naopak hodně tuhá a drobí se, přidám pár kapek mléka.

Mokrýma rukama tvaruji menší knedlíčky (velikosti asi angreštu). Do většího hrnce napustím vodu, přivedu ji k varu, hodně ji osolím a vhodím do ní knedlíčky, které vařím asi 10 minut. Poté je vyndám a vložím do talířů s nalitou horkou polévkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Čerstvý libeček v polévce můžete nahradit sušeným.
  • Nemáte-li po ruce smetanu, můžete do polévky přidat mléko.
  • Na žádném z koření do knedlíčků nešetřete, jejich chuť by měla být výrazná.
  • Knedlíčky do polévky vařím vždy zvlášť, vodu se nebojte hodně osolit. Vaření knedlíčků mimo polévku je lepší kvůli tomu, že chutě polévky a knedlíčků vzájemně nesplynou, z knedlíčků by navíc v polévce mohly po varu zůstat nežádoucí odpadlé drobky, vývary se zase od knedlíčků snadno zakalí.
  • Přesná doba varu knedlíčků záleží mimo jiné na jejich velikosti. Nejjistější je proto jeden knedlíček rozkrojit a případně ty zbylé ještě dovařit.
  • Na porci polévky dávám obvykle tři až pět knedlíčků, záleží ale na vás. 🙂 Pokud vám drožďové polévkové knedlíčky zbydou, můžete je zamrazit, stejně tak si je můžete udělat do zásoby.
3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk