První bažant

Hlavní jídla

 // 

bazant

Prý je šikovná. Hodně šikovná. A proto i žádaná. Kdo? Naše Terka, fenka českého fouska. Od chvíle, kdy jsme s ní poprvé byli na honu bažantů, začala poptávka po naší Terince být čím dál častější. Myslivci si tipy na vhodné psy, kteří sestřelené bažanty přinášejí, nenechávají pro sebe, a proto Terka v právě končící sezoně vystřídala hned několik honiteb. A tak se nám doma jako výslužka ocitlo i několik bažantů. Pár jsme jich rozdali, ale ani naše plotna zkrátka nepřišla.

Co přesně ale s bažantem? Jako malý kluk pamatuji, jak nám v zimě krásně barevný pták visel za oknem a jak si maminka stěžovala, co je s ním práce. Sám jsem s bažantem ale nikdy v kuchyni čest neměl.

O stažení a vykuchání bažantů se nám teď naštěstí postarala hodná sousedka, takže na mně byla už jen jejich samotná kuchyňská příprava. Hned z několika stran jsem sice slyšel, že nejlepší je prý bažant na víně. Ale já chtěl být přece jen aspoň trochu originální, a tak jsem si vymyslel bažanta pomalu pečeného v nádivce. Tedy v houbové nádivce, když už máme z léta v mrazáku slušnou zásobu lišek.

Přiznávám, trochu jsem byl nervózní, abych naší Terince tu její dobře odvedenou práci a výslužku nepokazil. Ale můj první bažant se povedl!

Bažant v houbové nádivce

Díky nádivce i pomalému pečení můj první bažant tuhý ani suchý nebyl, a i lišky si s ním báječně rozuměly. Podával jsem s vařenými bramborami a čerstvým jablečným kompotem.

Bažant v houbové nádivce

  • doba přípravy: asi 45 minut + asi 150 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 1 bažant (oškubaný nebo stažený z kůže a vykuchaný)
  • 250 g lišek
  • 5 rohlíků
  • 4 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka mletého muškátového květu
  • mletý černý pepř
  • sůl

na vymazání a vysypání pekáčku:

  • máslo
  • strouhanka

postup:

Ve větším kastrolu na másle nechám za občasného míchání zesklovatět oloupané a drobněji nakrájené cibule. Přihodím očistěné a na plátky nakrájené lišky, trochu je osolím, přidám drcený kmín a restuji asi 10 minut. Nakonec přidám na drobnější kostičky nakrájený špek, který nechám trochu povolit. Poté kastrol odstavím z plotny a jeho obsah nechám zchladnout.

Mezitím nakrájím rohlíky na větší kostky a ve větší míse je zaliji mlékem, rozšlehaným se žloutky. Bílky odložím stranou. Připravím si i bažanta, kterého očistím a nůžkami na drůbež rozporcuji na čtyři přibližně stejně velké díly, ty osolím a opepřím.

Troubu dám rozehřát na 160 stupňů.

Ke zchladlému houbovému základu přidám rohlíky, namočené v mléce se žloutky. Přidám i sníh, ušlehaný z bílků s trochou soli, okořením muškátovým květem, tymiánem, mletým černým pepřem a solí, vše zlehka, ale dobře promíchám.

Dno máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku rovnoměrně pokryji asi čtvrtinou připravené nádivky. Na ni rozložím připravené porce bažanta a ty zakryji zbylou nádivkou.

Pekáček zakryji alobalem a vložím do rozehřáté trouby. Peču asi 120 až 150 minut, dokud maso bažanta není měkké. Pak teplotu zvýším na 200 stupňů a nechám již bez alobalu asi 10 minut dopéct, dokud povrch nádivky nezezlátne.

Bažant v houbové nádivce

Ještě něco k tomu:

  • Pokud nemáte lišky, které jsou přece jen tužší, než jiné houby a delší pečení v nádivce přečkají bez úhony, pak bych se přimlouval za použití hub sušených, samozřejmě předem namočených. Houby ale můžete nahradit vlašskými ořechy nebo kaštany, které se skvěle k bažantovi hodí.
  • S bylinkami, přidávanými do nádivky, můžete pochopitelně experimentovat, co hrdlo ráčí. Výborný je třeba i libeček, celerová nať nebo rozmarýn, ale třeba i trochu posekaného pastináku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *