Obalovaná treska s bramborami z trouby
Publikováno: 08.06.2021

Recept, který se zrodil z lenosti

Pro smažené mám asi jako skoro každý i já slabost, proč to nepřiznat. Jenže: Opravdu ukrutně nerad potom čistím od tuku zaprskanou stěnu a plotýnky u sporáku nebo fritézu, o větrání nemluvě. A tak čas od času zkouším i alternativy z trouby, tedy bez smažení.

Takhle se zrodila i obalovaná ryba, pečená v troubě. V trochu pozměněném trojobalu, aspoň trochu připomínající tolik oblíbené fish and chips. Jasně, klasice se nevyhýbám. Ale čas od času, když mě přepadne lenost, se k této variantě přece jen docela rád vracím. 😊

 

Obalovaná treska s bramborami z trouby

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 25 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 600 g filetů z tresky
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce sušené natě petrželky
  • 2 špetky drceného kmínu
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • strouhanka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • asi 10 až 14 menších brambor
  • celý kmín

 

na studenou česnekovou omáčku:

  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • špetka chilli
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Troubu rozpálím na 240 stupňů. Nejdřív si připravím studenou česnekovou omáčku, na kterou promíchám majonézu s jablečným octem, krupicovým cukrem, oloupaným a rozdrceným česnekem a špetkou chilli, mletého pepře a soli.

Brambory důkladně omyji kartáčkem, osuším je a neoloupané pokrájím na čtvrtky nebo osminky, pokud jsou větší.

Větší pekáč, do kterého se brambory vejdou v jedné vrstvě, vyložím pečícím papírem a na ten urovnám pokrájené brambory, slupkou dolů. Nesolím je, jen trochu posypu celým kmínem a dám na 15 minut do horké trouby péct.

Mezitím si připravím obalenou rybu. Nejdřív rozšlehám vejce se zakysanou smetanou, hořčicí, oloupaným a rozdrceným česnekem, sladkou paprikou, sušenou petrželkou, drceným kmínem, mletým černým pepřem a trochou soli. Filety tresky omyji a dobře osuším, pak je z obou stran osolím, opepřím a postupně obalím v mouce, připravené rozšlehané vaječné směsi a nakonec ve strouhance.

Obalenou rybu položím na předpečené brambory, velmi lehce pokapu olejem a vše peču při 240 stupních dalších asi 5 minut, dokud ryba trochu nezezlátne. Pak rybu otočím, opět velmi lehce pokapu olejem a peču i z druhé strany asi 5 minut, také do zlatova.

Brambory solím až po upečení, společně s rybou a studenou česnekovou omáčkou rozdělím jednotlivé porce na talíře.

 

Ještě něco k tomu:

  • Místo tresky můžete použít i filety jiné mořské, méně tučné ryby.
  • Starší brambory, které už brzy začnou klíčit, raději zbavte slupky. Brambory peču nesolené, jsou pak křupavější. Zvolit ale můžete samozřejmě i jinou přílohu, třeba bramborovou kaši nebo salát.
1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk