Recepty

PolévkyVegetariánské

Pórek? Nejčastěji pořád ještě asi v polévkách

Pórková polévka, či vlastně přesněji řečeno pórkové polévky patřily po dlouhá léta k mým nejoblíbenějším. Vlastně ani není divu, pórek byl dřív jednou z mála zelenin, které byly k dispozici po celý rok, tedy i mimo sezónu. Dnes už pórek v celoročně širokém sortimentu... číst více
1+
PřílohySlané pečivoVegetariánské

Prý nejoblíbenější newyorské pečivo

Bagely mně zůstávaly dlouho utajeny. Přiznávám, léta jsem neměl o nich ani potuchy. Až po listopadové revoluci, když hlavně ve velkých městech se začaly jak houby po dešti brzy objevovat malé pekárničky, jsem v jedné z nich, na pražském Újezdu objevil do... číst více
2+
Moučníky a dezertyVegetariánské

Sušené švestky, mák, šlehačka

Už jen tyto tři věci si spolu náramně rozumějí. A o mnoho víc k téhle báječné podzimní a zimní bábovce ani není třeba: ještě cukr, vajíčka, trocha mouky a pár lžic mléka. Toť vše. Vanilkový lusk a citrón jsou jen... číst více
4+
Hlavní jídla

Podzimní rozvzpomínání

Právě teď, na podzim se začala v obchodech častěji objevovat i čerstvě sklizená hlávková kapusta. Znovu jsem si uvědomil, jak na tuhle báječnou zeleninu zapomínáme a jak často ji ignorujeme. Stačí porovnat, kolik receptů právě s hlávkovou kapustou najdete ve starších kuchařkách... číst více
5+
Hlavní jídla

Když po letech na něco dostanete sžíravou chuť

Taky se vám někdy stalo, že už dlouhá léta něco prakticky vůbec nejíte a že přesto na to najednou dostanete nezdolnou chuť? Mně se tohle teď přihodilo s hovězím, konkrétně se španělskými ptáčky. Chuť na ně mě po letech jejich naprosté... číst více
6+
Polévky

Polévkový evergreen z hrachu

Hrachová polévka, stejně jako i kaše, to byl před listopadem postrach školních i závodních jídelen. Už od rána se chodbami linul puch, který polední menu nevalného vzhledu a chuti lepidla z poštovních známek neomylně ohlašoval. Já ale měl to štěstí, že... číst více
7+
Moučníky a dezertyVegetariánské

Famózní!

Naprosto mě okouzlila! Bublanina od cukrářky Mirky van Gils Slavíkové je prostě famózní, jak ona sama tak ráda a často říká, a jaká je vlastně i ona sama.😊 Famózní je také název její nejnovější, skutečně skvostné kuchařky, kde mimo mnoha... číst více
25+
Malá jídlaVegetariánské

Zapomenutá pomazánka

Také se vám někdy stalo, že jste nějakou dobrotu nechtěně vypustili ze své paměti a tudíž i stravovacího repertoáru? A že jste ji až po letech s radostí znovuobjevili? Mně se tohle přihodilo s moc dobrou celerovou pomazánkou, kterou jsem bůhvíproč přestal... číst více
12+
Hlavní jídla

Za Krakonošem a houbami

Možná proto, že pocházím z Podkrkonoší, mám zemitá jídla z Krakonošova království tak rád. Houby v nich přitom tvoří jednu z neodmyslitelných součástí. A že těch houbových jídel, která se v tomto kraji vařila, je! Kulajda, kuba, kyselo, houbová sekaná, placky nebo knedlíky… Před několika... číst více
16+
Polévky

Polévková stálice

Dlouhá desetiletí bývala žádaným evergreenem všech hospod, jídelen a bufetů. Doplněna nezbytnou houskou nebo rohlíkem byla neodmyslitelnou součástí typického stereotypního jídelníčku všech řemeslníků. Frankfurtská polévka je prostě klasika. Ani já ji čas od času neodolám. Je docela rychlá na přípravu,... číst více
12+

Webdesign a správa webu od ramino.sk