Ostatní

OstatníSezónníVegetariánské

Po roce jsou zase tady

A tak aspoň letos nezmeškejte poměrně krátce trvající příležitost přichystat si z nich každoroční letní evergreen, skvělý bezinkový sirup. Květy černého bezu jsou nejlepší hned po rozvinutí, plné omamně vonícího pylu. Je to úžasně rychlá a velmi snadná záležitost: Stačí jen... číst více
Malá jídlaOstatníVegetariánské

To je vám ale dobrota!

Už několikrát jsem tady pěl chválu na lilek alias baklažán, opravdu na něj nedám dopustit. Zmiňoval jsem recept na těstoviny s lilky (najdete jej zde), případně i s další zeleninou a dvojím sýrem (zde), ale i recept na lilkovou polévku s rajčaty... číst více
OstatníPřílohyVegetariánské

Určitě ji musíte vyzkoušet

Na často v kuchyni opomíjenou červenou řepu jsem tady pěl ódy už nejednou. Je z ní třeba tuze dobrá krémová polévka (recept na ni najdete zde), bez červené řepy se pochopitelně neobejde ani boršč (zde). Psal jsem ale už i o kuřeti... číst více
OstatníVegetariánské

Znovuobjevený křen

Se studem přiznávám, že pokud máme na polici ve špajzu křen, často na něj zapomenu. Nejednou jsem tak po čase musel napůl seschnutou gumu vyhodit. :-( Ale lepším se! Křen už nepoužívám zdaleka jen při zavařování okurek. Poslední dobou jsme... číst více
OstatníSezónní

Čas kysaného zelí

Letos jsme u nás doma po několikaleté přestávce znovu dávali kvasit zelí. Před pár měsíci jsme se totiž přestěhovali na venkov a v jedné ze sousedních vesnic objevili úžasnou rodinnou farmu, nabízející vedle celé řady jiných plodin právě i bílé zelí.... číst více
OstatníSezónníVegetariánské

Nakládačky podruhé aneb Tátova okurková vášeň

Rychlokvašky mám odjakživa spojené s mým tatínkem, který je už od svého ranného dětství miloval, vůbec nejvíc prý s chlebem se sádlem a škvarky :-)  Nevzpomínám si sice, kdy jsem je poprvé ochutnal já, však oblibu k nim jsem zdědil. :-) Vím... číst více
1
OstatníSezónníVegetariánské

Ty opravdu nejlepší kyselé okurky aneb Vzpomínka na Inku

Mám pocit, že předlistopadové doby zavařování se pomalu začínají vracet. Aspoň co se okurek týče určitě. Ani se nedivím, na skutečně dobré sterilované okurky v regálech obchodů narazíte opravdu málokdy a navíc i u těch nepříliš valné chuti se cena jedné... číst více
Aktualizováno Malá jídlaOstatníVegetariánské

Není nad domácí müsli

Už jsem tady psal o celozrnných snídaňových sušenkách, které jsou u nás doma každý den na stole a které se ani po letech ještě nepřejedly (možná i proto, že se mně díky vášni po neustálé improvizaci pokaždé povedou upéct v trochu... číst více
OstatníVegetariánské

Při viróze a nachlazení určitě pomůže zázračný zázvor

Jako lék je zázvor – ať už čerstvý, kandovaný nebo sušený - používán hlavně v Číně a Indii prý již několik tisíciletí. S trochou nadsázky řečeno: Neexistuje snad neduh, na který by nezabíral, alespoň soudě podle toho, co můžete dohledat v odborné i... číst více
OstatníSezónníVegetariánské

Proboha, co s tou záplavou hadovek?

Pokud máte na zahradě nebo ve skleníku salátové okurky, už tušíte, kam mířím. Hadovek se často urodí tolik, že nevíte, co s nimi. Tenhle recept je úžasně jednoduchý, rychlý, bez pracného zavařování. Okurkový salát z vlastních zdrojů budete mít celou zimu, v chladnu... číst více

Webdesign a správa webu od ramino.sk