Polévky

Polévky

Moje první polévka

Vidím to jako včera. Vařil jsem si ji ve svém prvním, pronajatém bytě, krátce po nástupu do svého prvního zaměstnání, podle odkudsi vyčteného receptu. A pamatuji si také, že se nečekaně u mě tehdy zastavilo pár kolegů z práce a... číst více
PolévkyVegetariánské

Podle mnohých častá otázka: Jakou polévku dnes?

Upřímně, já tuhle otázku namouduši opravdu neznám, i když mnozí od plotny tvrdí, že u nich je častá. Polévky totiž nejen miluji u stolu v talíři před sebou, ale moc rád je i připravuji v kuchyni u hrnce. Rád je nejen vařím,... číst více
PolévkyVegetariánské

Klasika, která se dnes prodraží

Ono se řekne květáková polévka. Ale přece jen: Každý z nás je zvyklý na trochu odlišnou její podobu – chuť, konzistenci i vůni. S květákovými růžičkami nebo krémovou, s rajčaty nebo bramborami, s vejcem nebo sýrem, s kari nebo sladkou paprikou, s nudlemi nebo knedlíčky… Z dob... číst více
Polévky

Ta tvoje cibulačka je vážně moc dobrá, Hanko

Tuhle polévku mám už navždy spojenou s mojí kamarádkou Hankou, jednou z těch nejbližších, které jsem v životě potkal. Odešla příliš brzy, už před patnácti lety. Často na ni vzpomínám, i nad touto báječnou polévkou, kterou Hanka dělávala a kterou... číst více
PolévkyVegetariánské

Trochu zvláštní vzpomínka

Také máte rádi špenát? Já moc, a to zdaleka nejen v obligátní podobě špenátu dušeného. Miluji třeba špenátovou polévku. A velmi dobře si pamatuji, kdy jsem jí jedl poprvé. Je to trochu zvláštní vzpomínka: Bylo to totiž v nemocnici, kde... číst více
Polévky

Ukrajinská klasika

Jak ruskou kuchyni dvakrát v lásce nemám a z jejího typického menu prakticky nic nemusím, tak boršč je jedna velká výjimka. I když pozor, toto tvrzení vlastně vůbec není správné: boršč totiž pochází z Ukrajiny. V každém případě já boršč... číst více
Hlavní jídlaPolévky

Polévka, co vlastně polévkou snad ani není

Kaldoun, servírovaný jako „obyčejná“ polévka před hlavním jídlem? To si ani moc neumím představit. Aspoň tedy takový kaldoun, jaký znám a jaký mám rád já. Bílá, hustá, voňavá, hřejivá a velmi sytá, tedy typicky zimní polévka, v níž elegantně zužitkujete... číst více
Polévky

Zimní trojice

Brambory, zelí a houby. Jak často se v zimě v našich krajích právě tato trojice v kuchyni objevuje. A kolik jen rozličných jídel se z ní dá vykouzlit! Naše babičky by mohly dlouze vyprávět. I u nás doma ve špajzu jsou brambory a s nástupem... číst více
Polévky

Musím ji dělat častěji

To jsme takhle nedávno byli na týdenním velkém nákupu v supermarketu, když u zeleniny se mně dostalo věty: „Hele, kapusta, to už jsme ale dlouho neměli kapustovou polívku…“ Musím přitom hned dodat, že patřím k těm šťastnějším vládcům v kuchyni, kterým prakticky nikdy... číst více
PolévkyVegetariánské

Lilek? Neváhejte!

Lilek neboli baklažán u nás stále ještě úplně nezdomácněl. Bohužel. Alespoň já jsem o tom přesvědčen. K tomuto názoru mě vede hlavně to, jak stále málo je lilek v supermarketech a tržnicích vidět v nákupních košících. Proč jen je velká část z nás v kuchyni... číst více

Webdesign a správa webu od ramino.sk