Přílohy

Přílohy

Má to jen jeden háček

K jednomu z těch „obyčejných“ jídel, často spojených také s mým mládím, patří i hrachová kaše, dřív nedílná a často se opakující součást jídelníčku školních a závodních kuchyní. Ale i u nás doma bývávaly luštěniny (tedy hlavně hrách a fazole, čočka byla dlouhá... číst více
PřílohyVegetariánské

Další méně tradiční příloha

Poslední zbytky brambor, uskladněných na zimu čím dál víc klíčí a pochopitelně i ztrácejí na chuti. A o rychlé spotřebování si hned vedle nich ve špajzu říká také zbytek celerové bulvy. Co takhle zkusit celerovo bramborové pyré? Další méně tradiční... číst více
Aktualizováno Hlavní jídlaPřílohy

Brambory zase jinak

Tahle příloha vznikla zcela náhodně, když jsem chystal grilovanou vinnou klobásu a přemýšlel, s čím jiným kromě obligátní bramborové kaše bych ji mohl podat. Všemožných dalších příloh z brambor se dá vykouzlit celá řada a zvlášť v kuchařkách našich babiček se jich najde... číst více
OstatníPřílohyVegetariánské

Určitě ji musíte vyzkoušet

Na často v kuchyni opomíjenou červenou řepu jsem tady pěl ódy už nejednou. Je z ní třeba tuze dobrá krémová polévka (recept na ni najdete zde), bez červené řepy se pochopitelně neobejde ani boršč (zde). Psal jsem ale už i o kuřeti... číst více
PřílohyVegetariánské

O luštěninách a nedostatku času, ale i o silné zbrani

S luštěninami je to trochu složitější. Jakkoli dokážou být chuťové skvělé a jsou zdravé, řada lidí je často přehlíží. Podle mého soudu jsou na vině školní a závodní jídelny, ale také stravovací návyky z dětství, kdy luštěniny v posledních desetiletích na rodinných stolech... číst více
PřílohyVegetariánské

Vyšlo to náramně

Kysané zelí u nás doma milujeme, proto každoročně ve spíži nechybí soudek s naším domácím. Rádi máme ale i brambory a neméně i uzené maso. 😊 Možných kombinací z této trojice se nabízí celá řada, netřeba napovídat. 😊 Co ale když chcete... číst více
Hlavní jídlaPřílohy

Podobné situace miluju

To jsem takhle nedávno na začátku víkendu doma v mrazáku narazil na troje kuřecí prsa, která už bylo třeba spotřebovat. Co s nimi, aby to bylo zase něco aspoň trochu jiného? U nás neokoukaného? Něco, co by mohlo na stole... číst více
Hlavní jídlaPřílohy

Kočičák

Že vám tenhle název jídla nic neříká? A co takhle staročeské hamty? Nebo žvanda? 😊 Ale lepenici, tedy brambory rozšťouchané s kyselým zelím, staročeské jídlo původem z jižních Čech zná určitě každý! I u nás doma bývala lepenice na stole... číst více
Hlavní jídlaPřílohyVegetariánské

Pátrání po švýcarské bramborové specialitě

O rösti jsem v době předlistopadové jen tu a tam něco zaslechl nebo zachytil při listování zahraničními časopisy. A ani tehdy u nás vydávané kuchařky, věnované tomu, co se kde vaří v Evropě, recept na ty opravdové švýcarské rösti neobsahovaly. Aspoň ne... číst více
Hlavní jídlaPřílohyVegetariánské

Komu by nechutnaly?

Gratinované brambory patří mezi gastronomické evergreeny, zná je určitě každý. Méně nebo více se ale liší jednotlivosti v receptech na ně. Samotná smetana na šlehání nebo smetana smíchaná napůl s mlékem? Před zalitím brambor smetanu přivést k varu nebo to... číst více

Webdesign a správa webu od ramino.sk