Ryba, batáty a česnek

Hlavní jídla

 // 

Mořský ďas s pečenými batáty

Miluju ryby a taky mám rád jídla z jednoho hrnce. A tak se zrodil i následující recept, ideální, třeba když na vaření nemáte moc času a přitom své blízké nechcete odbýt nějakou osvědčenou a už stokrát opakovanou rychlovkou. Mořský ďas s pečenými batáty byl pochválenou improvizací. 🙂

K poměrně málo tučné rybě a také k nasládlým batátům se báječně hodí studená česneková omáčka, také hotová jedna dvě. A k batátům jsem přihodil i brambory a červenou cibuli, příloha tím získala další rozměr navíc. 🙂

Mořský ďas s pečenými batáty

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 30 minut odležení ryby + celkem asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 filety z mořského ďasa
  • 2 lžíce dijonská hořčice
  • 2 lžíce posekaného čerstvého kopru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 batáty
  • 4 střední brambory
  • 2 středně velké červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžíce sekané natě libečku

na studenou omáčku:

  • 200 ml majonézy
  • 1 lžíce umeocta
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička cukru moučky
  • mletý černý pepř
  • sůl

postup:

Očistěné a osušené filety mořského ďasa z obou stran zlehka potřu dijonskou hořčicí, osolím, opepřím a posypu čerstvě sekaným koprem. Nechám asi půl hodiny odležet v chladnu.

Mezitím oloupu batáty i brambory a nakrájím je na středně velké čtvrtměsíčky, na zhruba stejně velké kusy pokrájím i oloupanou červenou cibuli. Stroužky česneku oloupu a nahrubo nasekám a společně s batáty, brambory a cibulí ve velké míse promíchám s kmínem, nahrubo posekanou natí libečku, 2 lžícemi olivového oleje a solí.

Pekáček vymastím zbylým olivovým olejem a přesypu do něj směs ochucených batátů, brambor a cibule z mísy. Dám do trouby, vyhřáté asi na 200 stupňů péct na 15 minut. Pak obsah pekáčku promíchám a navrch položím porce marinované ryby kůží dolů. Teplotu stáhnu na 180 stupňů a peču dalších asi 15 minut.

Během pečení připravím studenou omáčku prošleháním oloupaného a rozetřeného česneku se všemi ostatními ingrediencemi.

Upečenou rybu i s přílohou rozdělím na jednotlivé talíře a přidám studenou omáčku.

Mořský ďas s pečenými batáty

Ještě něco k tomu:

  • Nemáte-li k ruce čerstvý kopr, vezměte alespoň sušený, případně jej nahraďte jinou, silněji aromatickou bylinkou, například rozmarýnem.
  • Rybu můžete použít i pochopitelně i jinou, dle aktuální nabídky v obchodech. Improvizovat můžete i s přílohou, část batátů a brambor nahradit třeba brokolicí nebo růžičkovou kapustou.
  • Při úpravě batátů dejte pozor, abyste je nepřepekli. Příliš měkké už moc dobré nejsou.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *