Ryba podle Karolíny

Hlavní jídla

 // 

Ryba pečená v měšci podle Karolíny

Rozhodně nerad se pyšním cizím peřím. A už vůbec se neodvažuji v kuchyni poměřovat s podobnými lidmi, jako je Karolína Kamberská. Naopak, když jsem před pár lety začal sledovat její televizní vaření nebo když sáhnu po některé z jejích báječných zatím čtyř kuchařek, dostávám prakticky okamžitě menší či větší kuchařský mindrák. Nesmírně sympatická, charismatická, bezprostřední, ale hlavně báječně nápaditě vařící dáma, od které beze vších pochyb musí chutnat snad úplně všechno. 🙂 Je svá, nehraje si na žádného michelinského kuchaře, ve svém repertoáru nemá žádné složité „výtvory na efekt“. Naopak, jsou to vesměs docela obyčejná jídla, avšak vždy nějakou osobitou přidanou hodnotou ozvláštněná, uzpůsobená chutím jejím a její rodiny, jídla mající svůj příběh. Skláním vám poklonu, Karolíno!

Treska v měšci v podání Karolíny Kamberské mě okamžitě fascinovala. Velmi originální, u nás běžně prakticky nepoužívané pečení v ranečku složeném z pečícího papíru už předem dávalo tušit, že tenhle rybí eintopf bude bomba. Byla! Dovoluji si doporučit jednu ze svých variací na toto skvělé, rychlé a efektní jídlo.

Ryba pečená v měšci podle Karolíny

  • doba přípravy: asi 20 minut + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

suroviny:

  • 4 filety mořské ryby bez kůže
  • 8 malých brambor
  • 2 řapíky celeru
  • 2 menší mrkve
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce sušeného provensálského koření
  • půl lžičky celého kmínu
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • mletý černý pepř
  • sůl

k podávání:

  • citrón
  • sekaná zelená petrželka

postup:

Filety ryby omyju a osuším, z obou stran osolím a opepřím a potřu plnotučnou hořčicí.

Brambory a mrkev důkladně očistím, omyju a nakrájím na velmi tenké plátky, dobře to jde třeba na mandolíně. Na tenké plátky nakrájím i očistěné zelené cibulky a řapíky celeru. Ve větší míse pokrájenou zeleninu promíchám s provensálskými bylinkami, celým kmínem, sekanou pažitkou, mletým černým pepřem, solí a dvěma lžícemi olivového oleje.

Připravím si čtyři velké čtverce pečícího papíru, do jejichž středů rovnoměrně rozdělím nakrájené a ochucené brambory se zeleninou, na ně položím filety ryby a zakápnu zbylým olejem. Z naplněných čtverců pečícího papíru vytvořím měšce, každý dobře zavážu provázkem. Měšce dám na suchý plech, peču v troubě horké 190 stupňů asi 40 minut.

Upečené měšce servíruji na talířích nerozbalené, s kouskem citrónu. Každý si měšec rozbalí sám a rybu posype jemně sekanou petrželkou, ta je na stole v jedné společné misce.

Ryba pečená v měšci podle Karolíny

Ještě něco k tomu:

  • Pro tento recept můžete použít filety například pangase, tresky světlé i tmavé nebo mořského okouna.
  • Rybu můžete ochutit i jinak, podle své chuti, fantazie a zásob ve spíži. Místo hořčice ji například potřete bazalkovým pestem nebo posypte trochou křenu.
  • V sezóně dejte přednost čerstvým zeleným bylinkám, k ochucení brambor a zeleniny můžete použít prakticky kteroukoli z běžně pěstovaných či prodávaných.
  • Ve výběru a složení zeleniny se meze samozřejmě nekladou, použít můžete třeba silnostěnnou papriku, růžičkovou kapustu, batáty, malý kousek pórku, červenou cibuli nebo několik plátků hlízy fenyklu, přidat k zelenině lze i posekaný stroužek česneku.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *