Jogurtový ovocný koláč s drobenkou
Publikováno: 04.09.2021

Sázka na jistotu

V časech předlistopadových býval v jednu dobu obrovským hitem a tehdy zcela jistě i jedním z nejčastěji doma pečených koláčů. Není divu. Na jogurtový koláč se ingredience podle receptu většinou odměřují kelímkem od použitého jogurtu, a tudíž příprava je velmi rychlá, a i pro začátečníka ohromně jednoduchá. Moc času nezabere ani samotné pečení a co víc: Těsto jogurtového koláče je velmi jedlé a s ovocem dobře souzní.

Svůj první jogurtový ovocný koláč jsem pekl hned v začátcích kuchyňské samouky, nesoucí se ve znamení metody pokus – omyl. I přesto se mně ale tehdy hned napoprvé tuze povedl, aspoň tak to mám uloženo ve vzpomínkách. Recept jsem si ovšem nepoznamenal a ouha: Další pokusy o jogurtový koláč s ovocem už ne a ne vyjít. Prostě variant receptu jsou mraky, nehledě na to, že odměření většiny ingrediencí závisí na velikosti kelímku použitého jogurtu, v čemž se občas skrývá zrada.

Zkrátím to: K tomu z mého pohledu ideálnímu receptu na jogurtový koláč jsem se v dalších letech dopracovával poněkud klopotně. A proto jsem si – mimo jiné i kvůli oné proklaté různé velikosti jogurtových kelímků – nakonec množství jednotlivých surovin raději poznamenal v gramech. Zkrátka sázka na jistotu.

Jogurtový koláč s ovocem dělávám celkem pravidelně. I to je taková sázka na jistotu. Ke slovu přišel zrovna nedávno, tentokrát s borůvkami, kterých je letos skutečně požehnaně. Jogurt jsem dal smetanový, o to větší dobrota to byla.

 

Jogurtový ovocný koláč s drobenkou

  • doba přípravy: asi 15 minut + asi 30 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 500 g ovoce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 300 g bílého jogurtu
  • 150 g rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • špetka soli

 

na drobenku:

  • 70 g másla
  • 140 g hrubé mouky
  • 70 g krupicového cukru

 

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

 

postup:

Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Předem si připravím i drobenku, na niž konečky prstů promnu změklé máslo s moukou a cukrem. Pokud to je třeba (a nejde například o lesní plody), ovoce omyji a odpeckuji.

Do mísy proseji mouku s práškem do pečiva a cukrem, směs ještě promíchám. Do jiné větší mísy dám jogurt, vejce, olej a špetku soli a vše ručním mixérem prošlehám. Pak přisypu směs mouky a mixérem dobře promíchám.

Těsto rovnoměrně rozetřu do plechu, urovnám na něj ovoce a posypu drobenkou. Peču v rozehřáté troubě asi 30 minut. Špejli, zapíchnutou do upečeného koláče, musím vytáhnut bez jakýchkoli zbytků těsta.

 

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené množství ingrediencí vystačí na velký plech cca 35 x 45 centimetrů.
  • Jak už jsem zmínil, místo obyčejného bílého jogurtu můžete použít jogurt smetanový, možná je i zakysaná smetana (tu ale raději již méně tučnou…).
  • Část cukru v těstě nebo v drobence můžete nahradit vanilinovým cukrem, váš koláč pak bude voňavější. Stejně tak můžete do drobenky přidat trochu mleté skořice, případně do těsta – pokud se to k použitému ovoci hodí – lžičku kakaového prášku.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk