Brokolicové placičky z trouby s bramborovou kaší
Publikováno: 29.12.2018

(Skoro) zdravé karbanátky? Máte je mít!

Na brokolici nedám dopustit, však se na těchto stránkách už několikrát objevila. Tentokrát ji mám připravenu jako hlavní surovinu na skvělé karbanátky se sýrem a anglickou slaninou. Vtip je v tom, že v tomto případě brokolici není třeba předem nijak tepelně upravovat, prostě ji jen rozsekáte v robotu, případně ji nastrouháte. A druhá přednost, alespoň z mého pohledu: Placičky pečete v troubě, oproti fritování nebo opékání v oleji na pánvi je tedy jejich příprava rychlejší a jsou i zdravější. 🙂

 

Brokolicové placičky z trouby s bramborovou kaší

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + aspoň 30 minut odležení + asi 20 minut pečení placiček + asi 15 vaření brambor
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

 

suroviny:

  • 1 brokolice
  • 4 vejce
  • 200 g tvrdého sýra (například goudy)
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic strouhanky
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce jemně sekaného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na pokapání placiček

 

na bramborovou kaši:

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

postup:

Omytou a osušenou brokolici rozkrájím na větší kusy a rozsekám najemno v kutru. V míse ji smíchám se strouhaným sýrem, slaninou pokrájenou na malé kostičky, česnekem utřeným se solí, kmínem, majoránkou, jemně sekaným libečkem, mletým černým pepřem, solí podle chuti, strouhankou, moukou a vejci. Směs dobře promíchám, pokud je příliš drobivá a suchá, zvlčím ji několika lžícemi mléka nebo smetany, případně trochou rostlinného oleje. Směs nechám asi půl hodiny odležet v chladnu.

Mokrýma rukama vytvaruji ze směsi menší karbanátky, které obalím ve strouhance a kladu na plech, pokrytý pečícím papírem. Nakonec povrch placiček lehce pokapu rostlinným olejem. Peču v horké troubě při 180 stupních asi 20 minut, v půlce pečení placičky otočím, i z druhé strany lehce pokapu olejem a dám zpět do trouby dopéct.

V hodně osolené vodě uvařím doměkka oloupané a očištěné brambory, trvá to okolo deseti až patnácti minut. Vodu sleju, přidám máslo a brambory rozšťouchám, postupně do nich šťouchadlem zapracuji ohřáté mléko. Na talířích kaši posypu petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou nebo uzeninou. Jste-li vegetariáni, můžete si připravit bezmasou verzi.
  • Strouhanku v placičkách můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami.
  • Pokud je hmota na placičky příliš suchá a drobivá, zvlhčete ji několika lžícemi mléka nebo smetany. Pokud je naopak příliš řídká, zahustěte ji ještě trochou strouhaného sýra nebo třeba hrstičkou ovesných vloček nebo strouhanky.
  • Zbylé placičky můžete podávat druhý den třeba studené, s hořčicí a chlebem. Můžete je ale také uschovat v mrazáku.
  • Na bramborovou kaši jsou nejlepší brambory varného typu C.
6+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk