(Skoro) zdravé karbanátky? Máte je mít!

Hlavní jídla

 // 

Brokolicové placičky z trouby s bramborovou kaší

Na brokolici nedám dopustit, však se na těchto stránkách už několikrát objevila. Tentokrát ji mám připravenu jako hlavní surovinu na skvělé karbanátky se sýrem a anglickou slaninou. Vtip je v tom, že v tomto případě brokolici není třeba předem nijak tepelně upravovat, prostě ji jen rozsekáte v robotu, případně ji nastrouháte. A druhá přednost, alespoň z mého pohledu: Placičky pečete v troubě, oproti fritování nebo opékání v oleji na pánvi je tedy jejich příprava rychlejší a jsou i zdravější. 🙂

 

Brokolicové placičky z trouby s bramborovou kaší

  • doba přípravy: celkem asi 30 minut + aspoň 30 minut odležení + asi 20 minut pečení placiček + asi 15 vaření brambor
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 8

 

suroviny:

  • 1 brokolice
  • 4 vejce
  • 200 g tvrdého sýra (například goudy)
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 5 lžic strouhanky
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • půl lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce jemně sekaného libečku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • strouhanka na obalení
  • rostlinný olej na pokapání placiček

 

na bramborovou kaši:

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • hladkolistá petrželka k podávání

 

postup:

Omytou a osušenou brokolici rozkrájím na větší kusy a rozsekám najemno v kutru. V míse ji smíchám se strouhaným sýrem, slaninou pokrájenou na malé kostičky, česnekem utřeným se solí, kmínem, majoránkou, jemně sekaným libečkem, mletým černým pepřem, solí podle chuti, strouhankou, moukou a vejci. Směs dobře promíchám, pokud je příliš drobivá a suchá, zvlčím ji několika lžícemi mléka nebo smetany, případně trochou rostlinného oleje. Směs nechám asi půl hodiny odležet v chladnu.

Mokrýma rukama vytvaruji ze směsi menší karbanátky, které obalím ve strouhance a kladu na plech, pokrytý pečícím papírem. Nakonec povrch placiček lehce pokapu rostlinným olejem. Peču v horké troubě při 180 stupních asi 20 minut, v půlce pečení placičky otočím, i z druhé strany lehce pokapu olejem a dám zpět do trouby dopéct.

V hodně osolené vodě uvařím doměkka oloupané a očištěné brambory, trvá to okolo deseti až patnácti minut. Vodu sleju, přidám máslo a brambory rozšťouchám, postupně do nich šťouchadlem zapracuji ohřáté mléko. Na talířích kaši posypu petrželkou.

 

Ještě něco k tomu:

  • Anglickou slaninu můžete nahradit šunkou nebo uzeninou. Jste-li vegetariáni, můžete si připravit bezmasou verzi.
  • Strouhanku v placičkách můžete nahradit jemnými ovesnými vločkami.
  • Pokud je hmota na placičky příliš suchá a drobivá, zvlhčete ji několika lžícemi mléka nebo smetany. Pokud je naopak příliš řídká, zahustěte ji ještě trochou strouhaného sýra nebo třeba hrstičkou ovesných vloček nebo strouhanky.
  • Zbylé placičky můžete podávat druhý den třeba studené, s hořčicí a chlebem. Můžete je ale také uschovat v mrazáku.
  • Na bramborovou kaši jsou nejlepší brambory varného typu C.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *