Gratinované těstoviny s žampiony, zeleninou a čedarem
Publikováno: 19.12.2018

Šťavnaté a chuťově svěží těstoviny

Těstoviny máme u nás doma moc rádi, na stole je míváme docela často. Já je ale mám v oblibě vedle samotné chuti ještě z jednoho důvodu: Příprava jídel z těstovin je velmi rychlá a přitom je můžete přichystat na nekonečně mnoho způsobů, počínaje samotnou volbou druhu těstovin přes výběr dalších, v receptu použitých surovin až po způsob přípravy.

Těstoviny, které vám dnes chci představit, budou gratinované, tedy zapékané se sýrem a také se směsí svěží zeleniny a žampiónů. I při přípravě tohoto receptu máte možnost improvizace, co hrdlo ráčí – ať už ve výběru těstovin, zeleniny, koření i použitého sýra. Uvidíte, že si tyto šťavnaté a chuťově pestré těstoviny stejně jako já také oblíbíte. 🙂

 

Gratinované těstoviny s žampiony, zeleninou a čedarem

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 30 minut
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 300 g těstovin větších tvarů (já jsem použil šneky ze semoliny)
  • 1 cibule
  • asi třetina pórku
  • polovina kedlubnu
  • 2 střední rajčata
  • 1 menší žlutá paprika
  • 150 g žampiónů
  • 150 g čedaru
  • 3 vejce
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce čerstvých odrhnutých tymiánových lístků
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce másla

 

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • strouhanka

 

postup:

Cibuli nakrájím nadrobno, pórek, kedlubnu, rajčata a papriku na přibližně stejně velké nudličky, žampiony na silnější plátky. Sýr najemno nastrouhám. Těstoviny uvařím v hodně osolené vodě podle návodu, scedím a nechám trochu zchladnout, pak je smíchám s nakrájenou zeleninou, houbami, asi polovinou strouhaného sýra, odrhnutými lístky tymiánu, špetkou strouhaného muškátového oříšku, mletým černým pepřem a solí.

Máslem vymažu a strouhankou vysypám formu a připravenou směs do ní urovnám. Dám do trouby rozpálené na 200 stupňů rozehřát asi na 5 minut, pak rovnoměrně zaliju osolenou a dobře prošlehanou směsí mléka, zakysané smetany, dijonské hořčice a vajec a zapékám dalších 15 minut. Poté pokladu vločkami másla a zasypu zbylým sýrem a vrátím ještě na zhruba 10 minut do trouby.

 

Ještě něco k tomu:

  • Pokud se místo čedaru rozhodnete použít jiný tvrdý sýr, sáhněte po nějakém pokud možno výraznější chuti, třeba po goudě.
  • Pokud nemáte k dispozici čerstvý tymián, použijte sušený.
5+

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk