Švestky
Publikováno: 16.09.2021

Symbol podzimu

Neklamným znamením začínajícího podzimu jsou alespoň pro mě určitě mimo jiné i švestky. A letošní švestky jsou už tady! Už několik týdnů postupně dozrávají, i u nás na vesnici je jich všude okolo plno, na stromech, včetně mnoha těch „nikomu nepatřících“, i pod stromy. A jak jinak si švestky představit v co možná nejlákavější podobě, než na kynutém koláči s drobenkou!

Pro tentokrát jsem sáhnul po osvědčeném receptu z dílny Jany Zatloukalové alias Florentýny, známé svými spolehlivě fungujícími radami pro dceru. Těsto jsem si jen trochu upravil ku obrazu svému, přidáním citronové kůry a špetky strouhaného muškátového oříšku a také vůní vanilky. A dost jsem přitlačil na množství skořicové drobenky – tenhle koláč je totiž obzvláště šťavnatý díky velkému množství použitých švestek, a proto mu štědrá dávka drobenky velmi svědčí. Tuším, že jsme jej letos neměli naposledy.

Šťavnatý švestkový kynutý koláč se skořicovou drobenkou

 

Šťavnatý švestkový kynutý koláč se skořicovou drobenkou

  • doba přípravy: asi 40 minut + celkem asi 90 minut kynutí těsta + asi 40 minut pečení
  • obtížnost: velmi snadné

 

suroviny:

  • 1,5 kg švestek
  • 500 g hladké mouky
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 2 špetky nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka soli

 

na skořicovou drobenku:

  • 100 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • půl lžičky mleté skořice

 

na vymazání a vysypání plechu:

  • máslo
  • hrubá mouka

 

postup:

V rendlíku rozetřu čerstvé droždí se lžící cukru, přidám lžíci hladké mouky, promíchám, přiliji polovinu receptového množství vlahého mléka a vše dobře prošlehám. Pod utěrkou nechám vzejít kvásek, trvá to asi 10 až 15 minut.

Mezitím nechám v mikrovlnné troubě pomalu rozehřát máslo, musí být ale jen vlahé. Krom toho si připravím mouku, kterou proseji do mísy od robotu, přidám krupicový i vanilinový cukr a také ostrouhanou kůru z dobře omytého biocitrónu, dvě špetky nastrouhaného muškátového oříšku a špetku soli.

Zbytek receptového množství mléka rozšlehám s vejci a společně se vzešlým kváskem vliji do mísy od robotu ke směsi mouky a ostatních sypkých přísad.

V robotu s hákem hnětu asi 10 až 15 minut, dokud těsto není hladké a méně lepivé. Pak mísu zakryji utěrkou a nechám asi hodinu kynout, těsto by svůj objem mělo zhruba zdvojnásobit.

Během kynutí těsta omyji švestky, rozpůlím je a odpeckuji. Připravím si také drobenku, na níž v míce konečky prstu smíchám povolené máslo s hrubou moukou, krupicovým cukrem a mletou skořicí. Velký hluboký plech vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.

Troubu nechám rozehřát na 160 stupňů v programu horký vzduch.

Vykynuté těsto rovnoměrně rozetřu do připraveného plechu, na těsto také rovnoměrně vyskládám připravené švestky (skládám je přes sebe jako tašky na střeše, aby se všechny vešly). Takto připravený koláč bez drobenky nechám ještě asi 30 minut kynout. Nakonec koláč posypu drobenkou a dám péct do rozpálené trouby asi na 40 minut.

Hotový koláč poznám podle toho, že jeho okraje jsou zlatavě hnědé a začínají se oddělovat od plechu. Špejli, kterou zapíchnu do středu upečeného koláče, musím vytáhnout bez jakýchkoli zbytků těsta.

Koláč nechám zchladnout, během této doby v něm také zatuhne a částečně se i vsákne šťáva ze švestek.

 

Ještě něco k tomu:

  • Uvedené suroviny vystačí na velký standardní plech (cca 40 x 35 centimetrů). Koláč ale můžete připravit i z poloviční dávky na plech menší.
  • Těsto se do plechu dobře rozetírá vlhkou stěrkou nebo cukrářskou kartou, ještě lépe to ale jde rukama, avšak nezbytně potřenýma rostlinným olejem.
  • Pokud vaše trouba náhodou nemá program horký vzduch, pak koláč pečte při 180 stupních.

Vzkaz autorovi

Dotaz nebo připomínku můžete autorovi napsat zde nebo zanechte na blogu komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Webdesign a správa webu od ramino.sk