Ta dobrá

Moučníky a dezerty Vegetariánské

 // 

Babiččina olejová bábovka

Řeč je o bábovce. Je po jedné z našich babiček a patří k rodinnému stříbru. Babička ji pekla pravidelně a všichni jsme ji milovali. Bábovku i babičku. A musím přiznat, že o oné bábovce se dnes u nás mluví přinejmenším stejně tak často, jako o oné babičce.

Poté, co babička odešla na pravdu boží, po ní zůstal sešit s recepty. Tam jsme onu bábovku našli. Docela snadno. Byla u ní totiž poznámka: Ta dobrá.

Tahle bábovka je vážně naprosto bezkonkurenční. Bezkonkurenční ve své jednoduchosti, nadýchanosti, vláčnosti, voňavosti a chuti. Prostě: Ta dobrá.

Babiččina olejová bábovka

Babiččina olejová bábovka

  • doba přípravy: asi 20 minut + pečení asi 60 minut
  • obtížnost: velmi snadné

suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 230 g krupicového cukru
  • 20 g vanilinového cukru
  • 4 žloutky
  • 4 až 6 bílků
  • 100 g rostlinného oleje
  • 100 g vlažné vody
  • 6 g kypřícího prášku do pečiva (polovina sáčku)
  • 1 lžička sušené citrónové kůry
  • špetka soli

na vymazání a vysypání formy:

  • máslo
  • hrubá mouka

k podávání:

  • moučkový cukr

postup:

Větší bábovkovou formu dobře vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do mísy proseji polohrubou mouku společně s kypřícím práškem do pečiva, přidám sušenou citrónovou kůru a promíchám.

Oddělím žloutky od bílků. Žloutky dám do mísy od robotu, přidám k nim krupicový a vanilinový cukr a v robotu nechám utřít do husté světlé pěny. Mezitím z bílků a špetky soli ušlehám tužší sníh.

K pěně ze žloutků a cukru přidám olej, v robotu nechám spojit do konzistentní hmoty, pak přiliju vlahou vodu a ještě chvíli nechám robotem promíchat. Do směsi přisypu prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou a krátce, ale dobře promíchám. Nakonec přidám sníh z bílků a zlehka, ale také dobře promíchám.

Těsto urovnám do vymazané a vysypané formy. Peču v troubě, předehřáté na 160 stupňů asi 40 minut, na dalších asi 20 minut teplotu snížím na 150 stupňů. Dobře upečená bábovka se na okrajích začne oddělovat od formy. Špejli, zapíchnutou do upečené bábovky, musím vyndat bez jakýchkoli zbytků těsta.

Před podáváním bábovku sypu moučkovým cukrem.

Babiččina olejová bábovka

Ještě něco k tomu:

  • Možná vás v receptu zarazily bílky navíc. Neváhejte je ale přidat, pokud jen trochu můžete (a žloutky uschovat a použít jinde). Sníh z bílků má totiž v téhle bábovce podstatnou roli, stejně jako i v dnešní době už ne tak běžné přimíchání vlažné vody do bábovkového těsta.
  • Radím dobře: Nesnažte se recept něčím vylepšovat. Funguje geniálně právě takhle. Bez mramorování, bez rozinek či ořechů, bez nahrazování vody mlékem.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *