Také se držíte tradic?

Přílohy

 // 

cocka_na_kyselo

U nás doma se o to snažíme, alespoň co se jídla týče. A tak v duchu tradice nemohla ani letos na Nový rok v poledne chybět na stole čočka. Prý se proto u nás budou držet peníze! Čočku si nejraději dáváme na kyselo, většinou se sázeným vejcem čili volským okem a s kyselou okurkou.

Čočka na kyselo je sice klasika. Já ale do ní přidávám i trochu kořenové zeleniny. K čočce mně ohromně sedí a myslím, že její chuť v této úpravě velmi dobře doplňuje. Hodně si dávám záležet i na cibulové jíšce, udělané pěkně do zlatova, v níž dobře orestované cibule musí být docela dost. A konečně: Čočku vařím nikoli ve vodě, ale v zeleninovém vývaru. Takto uvařená mně chutná výrazně lépe.

V této chvíli je sice Nový rok už minulostí, ale protože čočku, stejně jako všechny luštěniny vařím kvůli úspoře času skoro pokaždé ve větším množství, brzy si ji určitě s chutí dáme znovu.

 

Čočka nakyselo

  • doba přípravy: asi 30 minut + asi 12 hodin namočení čočky + asi 20 minut var
  • obtížnost: velmi snadné
  • počet porcí: 4

 

suroviny:

  • 250 g suché čočky
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 středně velký kořen petržele
  • čtvrt menšího celeru
  • 2 velké cibule
  • 2 až 3 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • půl lžičky kari
  • asi 400 ml zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuličky celého černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • půl lžičky tymiánu
  • 1 až 2 lžíce jablečného octa
  • půl až 1 lžička krupicového cukru
  • 2 lžíce sekané natě hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř
  • sůl

 

postup:

Půlden předem propláchnu čočku v cedníku pod tekoucí vodou a dám ji do aspoň dvojnásobného množství studené vody namočit.

Po půldni začnu samotnou přípravu čočky tím, že ve větším kastrole na sádle zvolna, za občasného míchání dobře orestuji oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Potom orestovanou cibuli zasypu moukou a za častějšího míchání připravím zlatavou jíšku. Do hotové jíšky přidám kari, které v jíšce na stále zapnuté plotýnce krátce, ale dobře rozmíchám. Jíšku pak z plotny odstavím a nechám vychladnout.

Mezitím namočenou čočku sliji, vsypu do většího hrnce a zaliji studeným, neosoleným zeleninovým vývarem tak, aby hladina tekutiny asi o dva centimetry převyšovala čočku. Přidám bobkové listy, celé pepře a nové koření a čočku přivedu k velmi mírnému varu. Čočku vařím doměkka, trvá to asi 20 minut, podle druhu čočky. Pokud se během varu vývar vyvaří a jeho hladina klesne na úroveň čočky, přiliji trochu horké vody.

Během varu čočky očistím mrkev, celer a petržel, které uvařím skoro doměkka. Trochu zchladlou zeleninu pokrájím na malé kostičky. Připravím si i omytou petrželovou nať, kterou drobněji posekám.

Když je čočka uvařená, vyjmu z ní bobkové listy a celé pepře. Částí horkého vývaru z čočky rozředím a rozšlehám zchladlou jíšku, která by měla mít konzistenci zhruba bramborové kaše. Přidám scezenou čočku, uvařenou a pokrájenou mrkev, celer i kořen petržele, tymián, ocet a cukr, osolím a opepřím a dobře promíchám. Pokud je třeba, chuť čočky ještě doladím přidáním trochy octa nebo cukru. Na závěr vmíchám posekanou petrželovou nať.

 

Ještě něco k tomu:

  • Stejně jako jiné luštěniny i čočku při vaření nesolím a na začátku zalévám studeným vývarem, čočka pak snadněji a lépe změkne. Pokud neslaný zeleninový vývar po ruce nemáte, na vaření čočky použijte vodu.
  • Uvařená čočka by neměla být tvrdá, ale ani rozvařená na kaši. Přesná délka varu čočky záleží mimo jiné na konkrétním druhu a může se v jednotlivých případech od sebe dost lišit. Ke konci varu je tedy dobré měkkost čočky častěji kontrolovat. Čočku při tom míchejte šetrně a co možná nejméně, abyste ji nerozmačkali.
  • Bobkový list, celý pepř a nové koření vkládám při vaření čočky do kovového vajíčka na přípravu čaje, které mám pro podobné účely vyhrazené. Vyhnu se tím pracnému lovení koření z uvařené čočky.
  • K přípravě čočky na kyselo můžete použít i jiné bylinky, které máte rádi, například saturejku, směs provensálského koření, majoránku nebo libeček.
  • Zeleninu do čočky, tedy celer, petržel a mrkev vařím v mikrovlnné troubě, v programu pára nebo jen trochu zastříknuté vodou. Je to nejrychlejší, a hlavně si zelenina nejlépe zachová svoji chuť.
  • V případě, že čočku připravujete s předstihem nebo její zbytek ukládáte na později do mrazáku, před servírováním ji znovu ochutnejte a v případě potřeby ještě jednou přichuťte octem a cukrem. Chuť octa se v hotové čočce totiž po nějaké době začne ztrácet.
  • Pokud máte rádi osmaženou cibulku, hotovou čočku s ní můžete na talířích posypat. Já to ale nedělám, dost cibule už dávám do jíšky.
  • Vegetariáni mohou místo sádla použít jiný tuk. Čočce na kyselo ale právě jíška ze sádla sluší nejvíc a s jiným tukem bude výsledná chuť přece jen o stupínek níže.

Napsat komentář

Vyžadované informace jsou označeny *